Vanaf maandag 18/5, 20.00 – Canvas

Als de hele VRT-nieuwsdienst een versnelling hoger schakelt voor de verkiezingen, zetten die van TerZake zich uiteraard op kop. Het duidingsmagazine wordt tien minuten langer en gaat live vanuit het Vlaams Parlement. Samen met collega Kathleen Cools en politicoloog Carl Devos zal journalist en sambakenner Lieven Verstraeten uitzoeken hoe het tegenwoordig met ideologie gesteld is.

En waarom dan wel?

Lieven Verstraeten: Je hoort de laatste jaren steeds vaker dat ideologie nog weinig uitmaakt. Alle partijen zouden hetzelfde zijn en mikken op het centrum, oftewel het midden van het bed. Maar is dat wel zo? Misschien zijn er door de crisis net weer scherpere noden waardoor politici weer naar hun linkse of rechtse ideologie grijpen. Als je ziet hoe PVDA+ weer aan de oppervlakte komt, weet je dat er zeker aan de linkerzijde op ideologisch vlak iets beweegt.

Hoe willen jullie dat precies onderzoeken?

Verstraete: We zullen TerZake niet drastisch veranderen, maar wel meer ruimte laten voor het gesprek. In z’n huidige vorm is TerZake vooral een nieuwsmagazine waarin we achter de feiten aangaan. TerZake 09 wordt tien minuten langer: na een kort nieuwsoverzicht, gepresenteerd door Emmanuel Rottey of Annelies Beck, volgt een debat waarin Kathleen Cools en ikzelf het live van op het dakterras van het Vlaams Parlement met politici over ideologie hebben. Politicoloog Carl Devos zit er ook bij, om tussenbeide te komen en conclusies te trekken.

Parlementslid Margriet Hermans verweet het VRT-verkiezingsoffensief één groot gladiatorenduel van de kopstukken te zijn. Geldt dat ook bij jullie?

Verstraete: We vragen telkens drie politici: een absoluut kopstuk genre Kris Peeters, Jean-Luc Dehaene of Bart Somers, en laten hen geflankeerd worden door een uitdager net onder de top en een absolute nieuwkomer die de ‘ change’ moet belichamen. Een constructie die toch anders is dan het typische hanengevecht én een waarmee we de gelaagdheid van de politiek trachten weer te geven. Al kan ik de frustratie bij mensen die uit de boot vallen best begrijpen.

En blijven jullie over ideologie praten ook als de actualiteit om meer aandacht dan de nieuwsflits in het begin schreeuwt?

Verstraete: Uiteraard kunnen we de formule aanpassen als er bijvoorbeeld een aanslag gepleegd wordt. Ik herinner me nog dat ik in 1999 meewerkte aan het campagnejournaal dat vlak voor het gewone journaal werd uitgezonden. Dat campagnejournaal is toen toch een paar keer weggevallen omdat de dioxinecrisis de hele actualiteit overheerste.

De VRT pakt groots en vol enthousiasme uit rond de verkiezingen. Hoe zullen jullie de antipolitieke sfeer het hoofd bieden?

Verstraete: Tja, als er een dijkbreuk zit aan te komen, zullen wij die niet kunnen tegenhouden. Maar ik moet bij al die uitspraken over antipolitiek denken aan de recente verkiezingen in Zuid-Afrika. Daar stonden kiezers uren in de rij om te kunnen stemmen, de verkiezingen waren daar echt een feest. Zelf zou ik graag een positief verhaal over democratie brengen, bijvoorbeeld door te tonen dat politiek iets voor de mensen kan betekenen. Dat beschouw ik als mijn plicht als journalist bij de openbare omroep, waarvan alle Vlaamse kiezers toch de aandeelhouders zijn.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content