Stieg Larssons erfenis. De jacht op de moordenaar van Olof Palme

Eerste zin Alles is altijd zo simpel.

Het is een oude waarheid dat de moord op Olof Palme nooit zal worden opgelost, stelt dit boek. De Zweedse premier werd op 28 februari 1986 op straat doodgeschoten. Hij was bepaald niet de populairste politicus, wat maakte dat er nogal wat mogelijke verdachten waren, van rechts-extremisten en apartheidsvoorstanders tot de PKK en de RAF. Uiteindelijk werd de drugsverslaafde Christer Pettersson opgepakt en veroordeeld, maar later werd hij bij gebrek aan bewijs weer vrijgesproken.

In dit boek over het moordonderzoek is wijlen Stieg Larsson, auteur van de Millenniumtrilogie, het hoofdpersonage. Door zijn plotse dood in 2004 heeft die zijn onderzoek naar de moord nooit kunnen publiceren, maar hij geloofde dat hij op het juiste spoor zat. Zijn uitgebreide archief daaromtrent lag ergens in een opslagbox stof te vergaren, tot Jan Stocklassa zich erop stortte. Hij geeft Larsson haast dezelfde rol als Blomkvist in de Millennium-trilogie: de hardcorejournalist die ‘gebeten om te weten’ leeft. Larsson heeft het nooit kunnen verkroppen dat zijn opa werd vervolgd voor zijn communistische opvattingen terwijl extreemrechts in Zweden zijn tentakels ongestoord kon uitstrekken. Uiteindelijk leidt Stieg Larssons erfenis ook naar concrete verdachten en opdrachtgevers in die kringen. De stukken van Larssons hand die in dit boek zijn opgenomen, bewijzen bovendien zijn scherpe schrijftalent. Toch maar eens die Millenniums herlezen.

Stieg Larssons erfenis. De jacht op de moordenaar van Olof Palme ****

Jan Stocklassa, Hollands Diep (oorspronkelijke titel: Stieg Larssons arkiv. Nyckeln till Palmemordet), 478 blz., 21,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content