‘Chinese Democracy’, de eerste nieuwe plaat van Guns N’ Roses in zeventien jaar. – Nog tot 23 november, de dag van zijn Noord-Amerikaanse release, blijft het met Chinese Democracy van Guns N’ Roses zoals met Atlantis, de sabeltandtijger of vijf minuten politieke moed: veelbesproken, maar nooit gezien. We vatten de slepende aanloop naar een van de langst verbeide platen uit de pophistorie samen in zeven kernwoorden.

1. Mythe

Geruime tijd gold Chinese Democracy met zijn productiekost van dertien miljoen dollar als de duurste plaat die nooit werd gemaakt. De mythevorming rond de onbestaande langspeler, waarvoor de eerste studiodagen in 1994 (!) werden geboekt, heeft echter een uiterst solide merknaam ge-creëerd. En zanger Axl Rose, het enige overgebleven groepslid van de originele bezetting, heeft daarop al die tijd kunnen teren. Zo was er bijvoorbeeld de ‘Chinese Democracy Tour’: een klinkende naam voor wat tussen 2001 en 2007 in wezen een rist sporadische, maar veelbesproken greatest hits-optredens vormde, waarbij vooral songs uit de doorbraakplaat Appetite For Destruction (1987) te horen vielen. Zelfs als Rose op de valreep weer eens besloot zijn kat te sturen, gebeurde er wel wat: een drastische herinrichting van de concertzaal door woedende fans bijvoorbeeld, of rellen tot ver daarbuiten.

2. Industrial

Ook door het slechts met mondjesmaat prijsgeven van nieuwe nummers hield Rose de belangstelling voor zijn persoon en zijn groep in stand. Zo sierde in 1999 Oh My God de soundtrack van de Schwarzeneggerfilm End Of Days. De industrialgetinte song voedde niet alleen de speculatie over het snelle verschijnen van de nieuwe plaat – nu kunnen we erom lachen – maar eveneens over hoe die dan wel zou klinken. Het eerder dit jaar aan de videogame Rock Band 2 geschonken Shackler’s Revenge en het onlangs op single uitgebrachte titelnummer geven echter aan dat Chinese Democracy geen doorslagje van Nine Inch Nails zal bieden. Veeleer een doorslagje van Guns N’ Roses zelf allicht.

3. Gekauw

Dat brengt ons bij een opportune vraag: kan een plaat vol songs waarop iemand al tien jaar of langer zit te kauwen eigenlijk ooit fris klinken? This I Love, de voorlaatste van de veertien tracks op Chinese Democracy, dateert van begin jaren negentig. Songs als Madagascar, Riad N’ the Bedouins en het titelnummer beleefden hun livepremière dan weer al in 2001. Volgens het bataljon managers, producers en muzikanten dat de voorbije veertien jaar met hem heeft samengewerkt, had de ‘dictatoriale’, ‘ziekelijke perfectionistische’ en ‘paranoïde’ Rose met Chinese Democracy maar één doel voor ogen: de beste plaat aller tijden maken. Maar gezien zijn olifantendracht bestaat de kans dat het werkstuk, mocht het níét met die titel bekroond worden, terstond tot een van de grootste miskleunen uit de popgeschiedenis wordtgebombardeerd.

4. Vips

Aan de indrukwekkende rij beroemdheden die met Axl Rose in de studio werden gesignaleerd, zal het alleszins niet gelegen hebben. Gitaristen die medeoprichter Slash moesten doen vergeten, waren onder meer: Brian May (Queen), Dave Navarro (Jane’s Addiction) en de geflipte avant-gardemuzikant Buckethead, die Guns N’ Roses in 2004 onverwacht alweer verliet. Overigens: ‘in de studio gesignaleerd worden met Axl Rose’ staat niet gelijk met ‘draagt effectief bij tot de plaat’. Achter de mengtafel namen in de loop der jaren tal van gerenommeerde producers plaats, zoals Youth (U2), Bob Ezrin (Pink Floyd) of Sean Beavan (Marilyn Manson). Zelfs bij Moby werd op een bepaald moment naar zijn interesse gepolst.

5. Dominee

Genoeg dingen die de release van Chinese Democracy zouden hebben belemmerd: van weggelopen groepsleden over ontslagen managers tot de manier waarop de plaat verdeeld moest worden. Dat laatste zal uiteindelijk exclusief via de elektroketen Best Buy gebeuren. Maar dat Martin Luther King een van die struikelblokken zou zijn? Axl Rose wilde in Madagascar te allen prijze een sample uit de historische I have a dream-speech van de dominee gebruiken. Als platenfirma Interscope de rechten daarop niet kon binnenhalen, kon ze ook naar de plaat fluiten, zou Rose droogjes hebben gemeld. Om de rassen- en homohaat die hij indertijd in One In A Million spuide, te doen vergeten?

6. Frisdrank

In maart van dit jaar zwoer de Amerikaanse frisdrankfabrikant Dr Pepper dat het aan élke Amerikaan – ‘behalve aan Slash en Buckethead’ – een blikje zou aanbieden als Guns N’ Roses Chinese Democracy nog in 2008 zou uitbrengen. Inmiddels heeft een zegsman al verklaard dat het bedrijf woord zal houden, en heeft Rose, gestreeld door de promotiestunt, gezegd zijn Dr Pepper met Buckethead te zullen delen.

7. Woordenboek

In de States is de plaattitel tot een nieuw adjectief uitgegroeid, waarmee iets wordt benoemd dat steevast wordt beloofd, maar nooit afgeleverd – zoals in: ‘Ik begin te geloven dat mijn loonsverhoging chinese democracy is.’ Niet dat Axl Rose naast een plek in de popannalen ook eentje in het Engelse woordenboek ambieerde. ‘Ik kan gewoon nergens op tijd komen’, gaf hij al in 1992 toe aan Rolling Stone. ‘Ik heb altijd al in mijn testament willen laten zetten dat wanneer ik sterf, de kist met een half uur vertraging arriveert, en er op de zijkant in gouden letters een boodschap zou staan: sorry dat ik laat ben.’

CHINESE DEMOCRACY

Op 21/11 uit bij Geffen.

DOOR KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content