Focus Knack gidst u deze zomer door ’s werelds mooiste filmsteden. Deze week is dat San Francisco, de stad van Pixar, Alcatraz en Dirty Harry.

Golden Gate Bridge

De iconische hangbrug over de gelijknamige zeestraat ligt aan het uiteinde van het prachtige Presidiopark en verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. Ze werd voltooid in 1937, is 2,7 kilometer lang, wordt dagelijks gebruikt door 120.000 voertuigen en is bovendien de sterfplaats van dik 1300 zelfmoordenaars. Met zijn imposante constructie en vuurrode kleur is de brug dan ook hét stadssymbool en dus een favoriete locatie voor tientallen films waaronder Superman, The Killer Elite, What’s Up Doc?, A View to A Kill (foto), Interview with the Vampire en recent nog Monsters vs Aliens. De bekendste Golden Gate-scène blijft echter die uit Alfred Hitchcocks Vertigo waarin de hele stad wordt verbeeld als een koortsdroom en James Stewart de suïcidale Kim Novak uit de baai vist na haar sprong vanaf Fort Point aan de zuidzijde van de brug.

Transamerica Pyramid

Dit ontwerp van architect William Pereira is met zijn 48 verdiepingen en 260 meter de hoogste wolkenkrabber van de stad die wegens het gevaar voor aardbevingen een veeleer bescheiden skyline heeft. Tegenwoordig wordt het gebouw ingepalmd door de Scientologysekte, maar in 1972 werd het opgetrokken als hoofdzetel van verzekeringsreus Transamerica, ook een tijd eigenaar van filmmaatschappij United Artists. De centraal gelegen piramide komt prominent in beeld in de science-fictionthriller Invasion of the Body Snatchers van Philip Kaufman, in Basic Instinct (foto) van Paul Verhoeven én in David Finchers seriemoordenaarssaga Zodiac, waarin een time lapse-sequens zit van de constructie van het gebouw.

Alcatraz

Het rotseiland in de baai fungeerde tussen 1934 en 1963 als staatsgevangenis vanwaaruit ontsnappen, alleen al wegens de koude, sterke onderstromen, haast onmogelijk was. Sinds 1973 kan de voormalige verblijfplaats van Al Capone, Machine Gun Kelly en George Stroud oftewel de ‘Birdman of Alcatraz’ – denk aan de gelijknamige film met Burt Lancaster – als museum worden bezocht. Bovendien duikt ‘The Rock’ ook op in tal van films. Neem bijvoorbeeld Point Blank, The Enforcer en Murder in the First, of Don Siegels Escape from Alcatraz, waarin Clint Eastwood een sluw ontsnappingsplan smeedt.

Chinatown

Hoewel elke grote Amerikaanse stad zijn eigen Chinatown heeft, is dat van San Francisco het oudste én het op een na grootste met ruim 100.000 inwoners. Sinds 1850 troepten Chinese immigranten samen in het Richmond en Sunset District. Al die tijd behielden ze hun eigen taal en tradities, zodat je er ook vandaag nog bijna uitsluitend Chinese dialecten hoort en Aziatische winkels en restaurants vindt. De drukst bezochte wijk van de stad – met de drakenpoort op Grand Avenue – vormt het decor voor ondermeer John Carpenters Big Trouble in Little China, Wayne Wangs The Joy Luck Club en William Friedkins Jade (foto), met een achtervolging tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsparade.

The Castro

De voormalige arbeiderswijk rond Castro Street in het Mission District wordt sinds de flowerpowertijd beschouwd als ’s werelds bekendste homobuurt en wordt nog steeds voor de helft bevolkt door holebi’s. Je kent de flamboyante wijk onder meer uit de Village Peoplemusical Can’t stop the Music en natuurlijk ook uit Gus Van Sants biopic Milk (foto). Daarin incarneert Sean Penn de bekendste inwoner van de wijk: de homoseksuele politicus Harvey Milk, die de ‘burgemeester van Castro Street’ werd genoemd en in 1976 in het stadhuis werd neergeschoten.

De stadsdichter: Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola werd in Detroit geboren en groeide op in New York, maar streek in 1968 neer in San Francisco, waar hij nog steeds woont en werkt. Niet alleen richtte de grote roerganger van de Movie Bratgeneratie er in 1969 samen met George Lucas de American Zoetrope Studios op waarmee hij Hollywood hoopte te bekampen, sinds 1977 heeft Coppola in de nabijgelegen Napa Valley ook een succesvol wijnbedrijf. Daarnaast bezit de maker van de The Godfather-trilogie en Apocalypse Now ook het lifestylelabel ‘Francis Ford Coppola Presents’ dat pasta’s en wijnen op de markt brengt, alsook verschillende cafés (zoals het Zoetrope Café naast de Transamerica Building) en luxeresorts in haar portefeuille heeft. Bovendien vormde Coppola’s adoptiestad het decor voor vier van zijn films: Tucker, Jack, The Rainmaker én zijn Gouden Palm-winnende complotthriller The Conversation (foto). Daarin doet Gene Hackman als paranoïde veiligheidsagent ondermeer Pacific Heights, het financiële district, Union Square én Cathedral Hill aan.

De rampenstad

San Francisco ligt vervaarlijk dicht bij de San Andreas- en Haywardbreuklijnen en werd dan ook al meerdere keren door aardbevingen getroffen. In 1906 werd de stad zelfs compleet verwoest, een ramp die in 1936 tot de film San Francisco met Clark Gable inspireerde en straks ook de achtergrond zal vormen voor de eerste liveaction-prent van Pixarboegbeeld Brad Bird. Meer lokaal onheil vind je in de rampenfilm The Towering Inferno (foto), waarin de Glass Tower in de fik vliegt. Deze fictieve wolkenkrabber werd gemodelleerd naar enkele bestaande bouwwerken – het Bank of America Building, het Hyatt Regency Hotel en het Embarcadero Center.

De heuvelstad

Met zijn talloze heuvels en diep glooiende straten is San Francisco een van de meest karakteristieke steden ter wereld. De bewijzen vind je onder meer in de film noir The House on Telegraph Hill, genoemd naar de beroemde bohemienwijk met de al beroemde Coit Tower als piek. De thriller Pacific Heights speelt zich dan weer af in de gelijknamige luxebuurt met victoriaanse en edwardiaanse villa’s. En in de politiefilm Bullitt (foto) scheurt Steve McQueen in de klassieke autoachtervolging met zijn Ford Mustang over de steile heuvels.

De misdaadstad

Noirklassiekers als Dark Passage, Out of the Past en Thieves’ Highway, en machokronieken als 48 Hours of The Game zijn maar enkele van de vele misdaadfilms waarin San Francisco als stedelijk labyrint wordt opgevoerd. Bovendien bracht de stad ook twee legendarische misdaadbestrijders voort. Private dick Sam Spade uit de noirromans van Dashiell Hammett kreeg in The Maltese Falcon het gezicht van Humphrey Bogart. En dan is er natuurlijk Dirty Harry (foto),de vuilste der vuile flikken die met zijn Magnum. 44 de straten schoonveegt en vijf keer werd geïncarneerd door Clint Eastwood.

De tegencultuurstad

San Francisco werkte altijd al als een magneet voor alternatieve levensstijlen en dat is Hollywood niet ontgaan. Zo brengen The Subterraneans – met George Peppard als het alter ego van beatboegbeeld Jack Kerouac – en Heart Beat – met John Heard als Kerouac zelf – de Beatniks in herinnering die vanaf de jaren 50 de jazzclubs van Telegraph Hill frequenteerden. In psychedelische pelliculetrips als Psych-Out en The Strawberry Statement (foto) wordt dan weer ingezoomd op de hippiemetropool van de late sixties, toen de wijk Haight-Ashbury werd overspoeld door langharige jongens en meisjes op zoek naar love, peace en wiet van degelijke kwaliteit.

De studio: Pixar Animation Studios

Sinds het einde van de jaren 60 fungeert San Francisco als hét vluchtoord bij uitstek voor tal van Hollywooddissidenten. Francis Ford Coppola richtte er dus de American Zoetrope Studios op en George Lucas plantte er zijn speciale-effectenfabriek Industrial Light and Magic én zijn productiebedrijf Lucasfilm Limited neer. Bovendien ontketende ex-Disney-employee John Lasseter er met de Pixar Animation Studios vanaf 1986 een ware revolutie inzake digitale animatie. Aanvankelijk lag het bedrijf achter onder meer Toy Story 1 & 2, Finding Nemo en Wall-E in San Raphael in het noorden van de Bay Area. In 2000 verhuisde de animatiegigant naar Emeryville, een paar kilometer buiten San Francisco over de brug richting Oakland.

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content