ROB VANOUDENHOVEN GAAT IN ‘ROB-RAPPORT’ WEKELIJKS OP ZOEK NAAR DE KENMERKEN VAN DE VLAMING. (TV1, VANAF ZONDAG 22/02 OM 20.15) DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 In ‘Rob-rapport’ zoek je via enquêtes naar de kenmerken van ‘de gemiddelde Vlaming’. Dat klinkt erg gewichtig voor jouw doen.

Toch niet, we proberen in de eerste plaats een plezant zondagavondprogramma te maken: ontspannend, niet te moeilijk, maar ook niet onnozel, met sketches, filmpjes en een studiogedeelte waarin 50 mensen zich moeten bewijzen als ‘kenners van de Vlaming’. De grote thema’s zijn eerlijkheid, sociaal zijn, seksualiteit… De kijker moet goed kunnen lachen en het werk op maandag vergeten.

2 Hoe vind je zo’n raad van 50 kijkers ? Gebeurde daar ook een onderzoek naar?

Nee, iederéén kan in feite Rob-rapporteur worden. Vanaf zaterdag 21 februari kun je een enquête invullen op de site www.robrapport.be. Na de eerste enquête voeren we een selectie door, waaruit we ‘de raad van kijkers’ zullen samenstellen. Op het einde van iedere aflevering wordt duidelijk wie dé specialist is in een bepaald thema. Zo kennen we op het einde van de reeks de ultieme Vlamingen-kenner.

3 Het sketchgedeelte wordt opgehangen aan een kapstok van statistieken. Hebben de cijfers zoveel belang?

Uiteraard, ze sturen de grappen. De sketches zorgen in feite enkel voor een leuke overgang naar een ander onderwerp.

4 Je zoekt ook ‘het meest gemiddelde dorp van Vlaanderen’.

De naam is nu nog geheim, maar in de loop van de eerste aflevering wordt het duidelijk. De resultaten die een enquêtebureau van die gemeente heeft, benadert het dichtst de resultaten van de gemiddelde Vlaming. Ik double-check die resultaten dan met verborgen camera.

5 Die filmpjes lijken opgezet spel: niemand schijnt jou, een overbekend tv-gezicht, te herkennen onder een bescheiden vermomming.

Er waren écht verrassend weinig mensen die me herkenden. Ik had toch een dikke laag schmink op. Bovendien ben ik alweer twee jaar niet op het scherm geweest. ( lachje) Je verdwijnt sneller dan je denkt uit het collectieve geheugen.

6 Tom Lenaerts wordt overvallen door ’tunnelvisie’ als hij een programma maakt: geldt dat ook voor jou?

Zeker. Je wordt meegezogen in het programma – alsof je in de televisie zélf zit. ( lachje) Thuis weet ik tijdens die periode niet goed wat er gaande is, ik heb dan geen energie om met andere zaken bezig te zijn: het is vroeg opstaan en lang werken om alles op tijd af te krijgen.

7 Na je vorige programma’s was je ofwel 15 kilo kwijt, ofwel opgebrand. Is ‘Rob-rapport’ voor jou genoeg reden om opnieuw een klein beetje te sterven?

Ik denk dat ik nu iets meer maturiteit en ervaring heb. Ik besef dat de serie wéér een hoop krachten zal kosten, maar ik kan mijn energie nu beter doseren. De tweede reeks van De XII Werken was fysiek zo zwaar dat ik eraan kapotging. 72 uur wakker blijven, de Twaalfstedentocht op eigen kracht afmaken… het kruipt ook niet in je koude kleren. Deze keer moest ik gelukkig niet zoveel lopen, springen en stunten.

8 Tv teert op handig verkoopbare formules en labels. Jouw ‘XII Werken’ en vooral ‘Via Vanoudenhoven’ waren in dat opzicht niet evident. Waren die risico’s berekend?

Uiteindelijk waren mijn shows in wezen vrij eenvoudig. Bij Schalkse Ruiters was het uitgangspunt ‘waar of niet waar?, bij De XII Werken en Via Vanoudenhoven ‘haalt-ie het of haalt-ie het niet?’. Net zoals Tom met De Pappenheimers, hebben we ons idee ditmaal eerst op café uitgetest. De troef van Rob-rapport is de betrokkenheid: bij zo’n onderzoek neem je jezelf steeds als referentie. Dat viel bijvoorbeeld op bij de cijfers over seks. ( lacht)

9 Steven Van Herreweghe zou een vaste rol krijgen in het programma, maar hij is blijkbaar verdwenen.

Na de proefaflevering bleek dat zijn inbreng als een tang op een varken sloeg. Dat vond Steven zelf ook, trouwens. Het testpubliek snapte niet wat hij kwam doen. Maar het staat buiten kijf dat Steven veel talent heeft en ik ben ervan overtuigd dat zijn filmpjes veel meer potentieel zullen hebben in een ander programma.

10 Gerrit De Cock kan zich niet voorstellen dat je ‘écht zo dom bent als je laat uitschijnen’. Speel je een rolletje?

Ik denk niet dat ik een rol speel. Ik denk ook niet dat ik dom ben. ( lacht) Gerrit De Cock zei dat? Daar moeten we natuurlijk rekening mee houden. ( lachje) Ik ben heel verlegen, ik kom eigenlijk niet eens graag buiten. De reden daarvoor is dat ik nogal onzeker ben en behoorlijk vlug in paniek raak. Je kunt je dus wel voorstellen hoe ik me op dit moment voel. ( lacht)

Gunther Van Assche

‘DE TROEF VAN ‘ROB-RAPPORT’ IS DE BETROKKENHEID: BIJ ZULKE ONDERZOEKSRESULTATEN NEEM JE JEZELF ALS REFERENTIE. ZEKER BIJ DIE OVER SEKS.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content