Van sprookjes tot satires, van mainstream tot underground, van CGI tot stop motion. Ook dit jaar presenteert het Anima Festival de animatiefilm in zijn meest diverse vormen. Een greep uit het bonte, gezwind buiten de lijntjes kleurende programma.

Ponyo on the Cliff by the Sea

Openen doet het festival met de nieuwste van Hayao Miyazaki, de Japanse animatie- sensei die je met Princess Mononoke en Spirited Away eerder al wonderlijke avonturen liet beleven. In deze variant op het Hans Christian Andersen-sprookje De Kleine Zeemeermin gaat het om de vriendschap tussen een 5-jarige jongen die in een huis op de klippen leeft en daar een visje vindt dat graag mens wil worden. Fantasie, sentiment en superieure celanimatie uit het land van de rijzende zon.

Life Without Gabriella Ferri

Middellange en meermaals bekroonde tekenfilm van Pritt Pärn en Olga Marchenko over passie, liefde, gesloten deuren, inbrekers, spionnen en virtuele prostituees. Grenzeloze fantasie uit Estland zonderGabriella Ferri, maar mét happy end.

Fritz the Cat

In deze aangebrande cultklassieker uit 1972 – de allereerste X-rated tekenfilm – volgen we de even hilarische als scabreuze avonturen van de niet zo poeslieve straatkater Fritz, wiens leven is opgetrokken uit decadente dosissen seks, drugs en rock-‘n-roll. Een pikante seventies-satire op de American Way of Life naar de comics van undergroundgoeroe Robert Crumb en in een regie van tegencultuuranimator Ralph Bakshi, aan wie Cinematek tegelijk een retrospectieve wijdt.

Naruto 1: La Chronique Ninja de la Princesse des Neiges

In deze eerste langspeler naar de populaire animeserie en mangareeks – waarvan ook delen 2 en 3 op het programma staan – ontfermt de jonge ninja Naruto zich over een filmactrice die een prinses in ballingschap blijkt. Een mix van celanimatie en CG-achtergronden, actie à la Akira en fantasie genre Spirited Away.

Panique Au Village

Op de eerste langspeler rond Cowboy, Paard en Indiaan is het nog wachten tot deze zomer, al brengt Anima nu al een tentoonstelling rond onze favoriete speelgoedhelden uit de Waalse prairies. Pluimen op en Stetson paraat voor deze heerlijke flauwekul ontsproten aan de kokers van Pic Pic André-breinen Vincent Patar en Stéphane Aubier.

Dit is Belgisch

Naar jaarlijkse gewoonte zet Anima ook werk van eigen bodem in de kijker, zoals in deze selectie aan studentenfilms. Die bewijzen dat België – dankzij zijn gereputeerde filmscholen – nog altijd op barsten staat, zij het dan van het animatietalent. Onder meer op het menu: het kleurrijke kortfilmpje Jazzed van Anton Setola.

Idiots and Angels

De Amerikaanse animatieauteur, minzame anarchist en tweevoudige Oscargenomineerde Bill Plympton (ook eregast op het festival) weigerde ooit een Disneycheque van zeven cijfers. En dat omdat hij de touwtjes – of beter: de potloden – liever in eigen handen houdt. Zoals in zijn nieuwste nachtmerrie: deze inktzwarte satire over een verbitterde bruut die plots als engel zijn bed uitstapt.

Queer Duck: The Movie

De eendennicht Seymour Duckstein choqueert zijn homoseksuele buddies Bi-Polar Bear, Oscar Wildcat en Openly Gator als hij aankondigt met een verzopen filmdiva te willen trouwen. Een vrouw dan nog! Een heerlijk campy en knudde popsatire gebaseerd op de gelijknamige tv-serie en geschreven door Mike Reiss, voormalig scenarist van The Simpsons.

Anima 2009

20-28 februari – Flagey, Brussel

anima2009.eu

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content