Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Heil Robbedoes! – Yann gebruikt zijn absolute vrijheid: hij laat Robbedoes als schoenenpoetser van de Gestapo opdraven.

Schwartz & Yann

Dupuis, 64 blz., euro7,95

De hoofdreeks van Robbedoes en Kwabbernoot lijkt maar niet opnieuw op het goede spoor te komen. Het heil moet dus telkens weer van de spin-off Een avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot komen, waarin auteurs voor een keertje hun zin mogen doen met de personages. Dat blijkt zo goed te werken dat Dupuis de auteurs van het eerste album van de reeks, Yoann en Omond, als nieuw team voor de hoofdserie heeft aangesteld.

Op het laatste festival van Angoulême won Emile Bravo nog een albumprijs voor Dagboek van een fantast, zijn sfeervolle Robbedoes in het vooroorlogse Brussel. Van de recalcitrante Yann, onder andere scenarist van De onnoembaren, kon ook een gedurfde Robbedoes worden verwacht. Samen met het onder de radar vliegende Klare Lijntalent Olivier Schwartz plaatst hij Robbedoes en Kwabbernoot midden in de Tweede Wereldoorlog. Robbedoes is nog altijd liftboy in het Moustic Hotel, maar dat is ondertussen het Brusselse hoofdkwartier van de Gestapo. Robbedoes heeft zelfs zijn rode pakje voor een veldgroen ensemble moeten inruilen. Door zijn vriend Kwabbernoot wordt hij daarop aangepakt, maar ook die heeft boter op zijn hoofd: hij werkt voor het dagblad Le Soir, dat door de Duitsers gecontroleerd wordt.

De goed gevulde plot laat Robbedoes en Kwabbernoot een cruciale rol spelen in de krachtmeting tussen geallieerden en Duitsers. Niet alle plotwendingen klinken even geloofwaardig, maar het plezier waarmee dit verhaal is gemaakt, blijkt niet alleen uit het aangebrande verhaal en stemmige grafiek. Het is echt een boek voor de meerwaardezoeker. Zo zit het vol met verwijzingen naar de vroege avonturen van Robbedoes: bokser Pinnekeshaar en Radar de Robot doen bijvoorbeeld weer mee. Ook de rest van de vroege Belgische strip loopt door de achtergrond: Quick en Flupke, Sidonia en Lambik of Blondie en Blinkie van Robbedoes-patriarch Jijé. Bij Kuifje gaat het veel verder dan eenvoudige verwijzingen: je zou dit Robbedoes-album zelfs kunnen lezen als een boek over het oorlogsverleden van Hergé. Yann en de vertaler drenken een en ander in een smakelijk Brussels, zodat de complete mix een detailfestijn wordt. Minder ambitieus dan Bravo’s adaptatie, maar bijzonder geslaagd als amusant zoekspelletje.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content