20.10 – Canvas

Op 27 maart start het langverwachte Assisenproces van seriemoordenaar Michel Fourniret. Naar aanleiding daarvan maakte Panorama een reportage over ’s mans criminele carrière en de rol van zijn vrouw daarin. Journalist Pascal Seynhaeve licht toe.

Pascal Seynhaeve: Fourniret staat terecht voor zeven moorden en er zijn nog een hele reeks aantal onopgeloste zaken waarbij hij vermoedelijk ook betrokken is. Onze reportage focust voornamelijk op de persoon van Fourniret zelf en op zijn vrouw, Monique Olivier. Zij speelt in dit hele verhaal een opmerkelijke rol, die zwaar onderschat wordt.

Was zij meer dan een hulpeloze, door Fourniret onderdrukte vrouw?

Seynhaeve: Zo doet ze zich voor naar de buitenwereld toe, maar in het onderzoek heeft ze hem al herhaaldelijk verraden en het was ook zij die hem dwong te bekennen. In Frankrijk heb ik met advocaten en procureurs gesproken die me bevestigden dat Olivier zeer ver is meegegaan in Fournirets waanzin. Van de zeven moorden waarvoor hij in verdenking is gesteld, is zij er aan vier medeplichtig. En één moord zou ze zelf hebben gepleegd.

Je graaft ook dieper in Fournirets verleden.

Seynhaeve: In de reportage praten we met een vrouw die in 1982 door Fourniret werd verkracht, maar hij sloeg al veel eerder aan het verkrachten. In 1966 stond hij een eerste keer terecht voor aanranding van de eerbaarheid, daarna werden zijn misdaden stelselmatig driester. Het was echter pas in 1987, toen hij Monique Olivier leerde kennen, dat hij begon te moorden.

Wat maakte die ontmoeting zo bepalend?

Seynhaeve: In 1987 zat Fourniret een gevangenisstraf van drie jaar uit. Tijdens die straf kwam hij via een zoekertje in contact met Monique. In hun briefwisseling werd de basis gelegd voor een crimineel pact: Fourniret zou Olivier helpen bij het uit de weg ruimen van haar ex-mannen, zij zou hem helpen bij wat zijn moordpartijen zouden worden. Zes weken na zijn vervroegde vrijlating pleegde Fourniret zijn eerste moord.

Wat verwacht u van het proces?

Seynhaeve: Omtrent de toerekeningsvatbaarheid van Fourniret is weinig bekend, maar volgens een belangrijke advocaat van een van de slachtoffers is hij geen psychopaat. Fourniret is trots op de slachtoffers die hij gemaakt heeft en hij beseft de impact van zijn daden. Uit de reportage blijkt ook dat hij seksuele problemen had, zo schijnt het dat hij te vroeg ejaculeerde. Dat zoiets nu zal uitlekken naar de buitenwereld zal hem waarschijnlijk meer bezig houden dan het proces zelf.

Alexander Cornet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content