Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Soms lijkt het alsof de duivel ermee gemoeid is. Eind oktober maakte het World Economic Forum zijn jaarlijkse ranglijst bekend waarop de gelijkheid tussen mannen en vrouwen overal ter wereld in kaart wordt gebracht. En België maakte daarop – opnieuw – geen goede beurt: nadat we vorig jaar al van plaats 19 naar plaats 28 waren getuimeld, gingen we ditmaal nog verder naar beneden naar plaats 33. Volgens de onderzoekers wordt de kloof tussen beide seksen in ons land niet meer kleiner en begint ze zelfs weer lichtjes te verbreden.

Net in de week dat het nieuwe rapport uitkwam, waren er in Vlaanderen twee voorvallen die de resultaten alleen maar leken te bevestigen. Het eerste was natuurlijk de onthulling van de nieuwe, negenkoppige jury van het volgende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld. Daarin zit slechts één vrouw – Sien Eggers – en die ongelijke verdeling zorgde voor een zure oprisping bij minister van Media Ingrid Lieten, die haar ongenoegen via Facebook wereldkundig maakte. De mensen van De Slimste Mens – bij monde van eindredacteur Sam Degraeve – verdedigden zich door onder meer te wijzen op de vele kandidaten die via hun deelname aan de quiz bekend zijn geworden bij het grote publiek, onder wie vrouwen als Annelies Rutten, Greet Op De Beeck of Saskia De Coster. Dat klopt ook, maar het maakt de piepkleine vrouwelijke vertegenwoordiging in de jury tegelijk des te schrijnender.

Het relletje rond de Slimste Mens-jury was nog volop bezig toen politicologen Marc Hooghe en Knut De Swert de resultaten van hun onderzoek naar de gelijkheid tussen de seksen in de Vlaamse journaals bekendmaakten. En daaruit bleek dat de V in VRT allerminst voor ‘vrouwen’ staat: als het erop aankomt om vrouwen aan het woord te laten in de nieuwsuitzendingen, scoort de openbare omroep volgens hen ondermaats. Slechts één op vier van de personen die tussen 1 januari 2008 en 31 augustus 2009 spreektijd kregen in de VRT-journaals waren van het vrouwelijke geslacht, tegenover een kleine een op drie bij VTM. Bovendien worden die vrouwen zelden opgevoerd als expert of autoriteit. ‘Wie nu naar het televisienieuws op de VRT kijkt,’ schreven de onderzoekers in De Standaard, ‘krijgt de indruk dat vrouwen vooral actief zijn als bejaardenverzorgster, wachtende moeder aan de schoolpoort, slachtoffer van een misdrijf of hoofddoekdragende scholiere.’

Toen het World Economic Forum zijn nieuwe onderzoek rond de gelijkheid tussen mannen en vrouwen naar buiten bracht, stuurde TerZake een reportageploeg naar Scandinavië, omdat landen als Zweden of Noorwegen traditiegetrouw boven aan de ranglijst staan. Uit de reportage bleek dat dat in Noorwegen onder meer te danken is aan een quotasysteem, dat ervoor zorgt dat vrouwen gemakkelijker en sneller kunnen doorgroeien naar leidinggevende posities. Het grappige is echter dat – en we hebben het getimed – zelfs in die reportage de mannelijke getuigen in totaal een derde langer aan het woord zijn geweest dan de vrouwelijke. Er is dus op zijn minst nog werk aan de winkel.

Stefaan Werbrouck

De V in VRT staat allerminst voor ‘vrouwen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content