Na de priester-dichter en de schrijver-performer is er nu ook de schilder-zanger. In het Antwerpse Rubenshuis ruilt Luc Tuymans volgende week zijn kwast in voor een microfoon. Al is de kans groot dat de kunstenaar ook dáár een beetje zal staan – euh – schilderen. ‘Ik kan hoegenaamd niet zingen.’

In het kader van Kunst om 8, een reeks multidisciplinaire avonden voor jonge cultuurfanaten, kruipt Luc Tuymans op donderdag 25 september het podium op met Monky Pussy, de Antwerpse rockgroep rond zanger-gitarist Dimitri Brusselmans.

Hoe zijn de heren van Monky Pussy bij u terechtgekomen?

Luc Tuymans: Ik ken die gasten toevallig. Ze hadden me een tijd geleden al eens gevraagd om tijdens een van hun gigs een nummertje mee te zingen en ik vond dat niet onplezant.

Hebt u dan ervaring als zanger?

Tuymans: Nee, hoegenaamd niet. Ik heb dat die ene keer maar gedaan voor de aardigheid, of eerder voor de eigen- aardigheid (lacht).

Naar eigen zeggen hebt u in uw hele leven nog maar twee concerten gezien – een van Youssou N’Dour en een van dEUS – en luistert u zelden naar de radio.

Tuymans: Ik zal zelfs meer zeggen: ik heb van mijn leven nog niet één plaat gekocht.

Laat muziek u dan helemaal koud?

Tuymans: Ik heb niks tegen muziek, maar ik ben er gewoon niet mee bezig. Wat niet wegneemt dat ik wel van muziek kan genieten. Mijn smaak is zelfs behoorlijk breed en eclectisch: ze gaat van Bach tot Salt ‘N’ Peppa.

Kunst en muziek lijken in ons land aan een serieuze toenadering begonnen. Denk maar aan ‘Pop Eye’ en ‘It’s Not Only Rock ‘N’ Roll Baby’, twee tentoonstellingen met beeldende kunst van muzikanten. Of aan de reeks portretten van Belgische muziekiconen die graficus Guy Peellaert maakt voor ‘Focus Knack’. Zelf hebt u al albumhoezen ontworpen voor onder andere A Brand.

Tuymans: Ik denk niet dat de twee disciplines als dusdanig naar elkaar toegroeien, maar dat muzikanten en kunstenaars gewoon vaker met elkaar in contact komen. Trouwens, veel van die interdisciplinaire samenwerkingen hebben een populistische inslag waar ik liever niets mee te maken heb. Ofwel vervult de muziek een drempelverlagende functie voor de kunst, ofwel wordt de kunst gebruikt om de muziek een artistiek aura te verlenen. Maar als een muziekgroep en een kunstenaar de handen in elkaar slaan om mensen met verschillende culturele achtergronden samen te brengen – zoals in ons geval – zie ik daar geen graten in.

Wat vond u trouwens van ‘It’s Not Only Rock ‘N’ Roll Baby’?

Tuymans: Ik vond het gepresenteerde werk nogal mager. Kunstenaars kunnen zich maar beter beperken tot hun eigen kunsttak.

U bent het eens met Jan Hoet, die vindt dat kunstenaars maar in één discipline kunnen excelleren?

Tuymans:Voilà. Ik geloof niet in dubbeltalenten.

Beschouwt u uw gastoptreden bij Monky Pussy dan voornamelijk als een performance?

Tuymans: Iets tussen een muziekop-treden en een performance, zou ik zeggen. Al is het in mijn geval misschien toch iets meer dat laatste (lacht).

KUNST OM 8.

Op 25/9 in het Rubenshuis en op 23/10 in Museum Vleeshuis, Antwerpen. Info: www.kunstom8.be.

Door Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content