Schrijver Jeroen Olyslaegers biedt zijn luisterverhalen gratis aan op het net, maar is zijn geloof in het papieren boek zeker niet kwijt.

Wat is een radioboek precies?

Een radioboek is een kortverhaal van tien à vijftien minuten dat ingesproken wordt voor een live publiek en dan gratis te down-loaden is op deburen.eu. Het leuke is dat je zo een heel nieuw publiek bereikt. De radioboeken worden vertaald en verspreid in landen waar je schrijfsels anders nooit zouden terechtkomen.

Zijn radioboeken populair?

Heel populair, de downloads op de site blijven de hoogte ingaan. Ik krijg er ook vaak reacties over. Mijn theorie is dat veel mensen de radio beu zijn en in de file naar iets anders willen luisteren. Het is een nieuwe trend is dat mensen graag naar een verhaal luisteren. En het is natuurlijk veiliger om in de auto een cd op te zetten dan om een boek te lezen. Het is een heel toegankelijk medium.

Beïnvloedt zo’n nieuwe technologie je manier van schrijven?

Zeker, het is een heel andere manier van werken. Je moet het verhaal hardop voor een publiek vertellen, dat is een andere stijl. Je moet zorgen dat mensen vanaf twintig seconden mee zijn, dus moet je plotlijn echt strak zijn. Je schrijft scherper voor een luisterverhaal.

Veel mensen vinden dat je door al die nieuwe media altijd bereikbaar bent. Stoort jou dat?

Neen, integendeel. Ik zit op Facebook en krijg dus behoorlijk veel mails. Ik vind het gemakkelijk om op die manier met lezers te communiceren. Mijn vorige boek dateert van tien jaar geleden en ik merk wel dat er sinds dan veel veranderd is. Ik kan nu via het internet makkelijk lezers ontmoeten, de drempel is veel lager. Facebook is voor mijn half fun, half werk. Als ik tevreden ben over een hoofdstuk, meld ik dat in mijn statusupdate – en als ik aan het knoeien ben ook.

Via het net kan iedereen beginnen te schrijven. Komt er daardoor meer talent bovendrijven of net niet?

Ik ben ook een blog rond mijn roman begonnen. Ik gebruik hem vooral om informatie rond het boek te verspreiden, en hij wordt gevolgd door mensen die professionele interesse hebben in mij, niet zozeer door lezers. Ik vind het niet erg dat veel mensen blogs hebben, talent komt altijd wel aan de oppervlakte.

Denk je dat digitale boeken de papieren exemplaren zullen vervangen?

Het is moeilijk te voorspellen waar dat heen gaat. Maar ik vind een echt boek, als het goed gemaakt is, bijna een kunstwerk. Vandaar dat ik niet denk dat digitale boeken echt stevige concurrenten worden van de goeie ouwe papieren kleppers.

De nieuwe roman van Jeroen Olyslaegers heet ‘Wij’ en is nu verkrijgbaar in de winkel.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content