17.00 – National Geographic. Canvas zendt op zondag 22/7 ook een documentaire uit over de Bermudadriehoek.

Vliegtuigen die van de radar verdwijnen, schepen die op mysterieuze wijze de dieperik ingaan en andere huiveringwekkende verhalen hebben van de wateren tussen Miami, Puerto Rico en Bermuda het meest gevreesde stukje Atlantische Oceaan gemaakt. De Bermudadriehoek hééft een bedenkelijke reputatie, maar door de jaren heen zijn ook heel wat fabeltjes de geschiedenis in geslopen. De Bermuda-eilanden liggen op 1000 kilometer van de Noord-Amerikaanse Oostkust en zijn daarmee een van de meest afgelegen groepen ter wereld. Slechts twintig van de 175 eilandjes zijn bewoond, door in totaal twintigduizend mensen.

Ontdekkingsreiziger Christopher Columbus was de eerste die er in 1492 over vreemde verschijnselen berichtte: hij zag dansende lichten aan de horizon, vlammen in de lucht en bizarre kompasveranderingen.

Officiële statistieken zijn er niet, maar honderden schepen en vliegtuigen zouden er de laatste eeuw een vroegtijdig einde gevonden hebben. Daarbij ook enkele grote exemplaren als een Super Constellation met 42 passagiers én een vracht opblaasbare reddingsbootjes in 1954, een robuuste B52-bommenwerper in 1961 en een KB-50 tanker in 1962.

De beruchtste Bermudaverdwijning is die van Flight 19 in 1945. Vijf bomvliegtuigen maken een oefenvlucht onder leiding van luitenant Charles Taylor en raken spoorloos. Bovendien verdwijnt ook een van de reddingsvliegtuigen. In het officiële onderzoek is sprake van ‘onbekende oorzaken’, maar uit andere verslagen blijkt dat Taylor per ongeluk de foute richting uitvloog. Het was zijn moeder die dat liever niet in het rapport wilde.

Sceptici schrijven de verdwijningen toe aan menselijke fouten of natuurlijke oorzaken. Als er in het gebied al meer crashes voorkomen, zouden methaanerupties, magnetische velden, orkanen, de Golfstroom of vloedgolven daarvoor verantwoordelijk zijn.

Believers zoeken heil in meer tot de verbeelding sprekende schuldigen: mensen-etende reuzeninktvissen, intelligent buitenaards leven, overlevenden van de verdronken stad Atlantis en parallelle tijdsuniversums zijn mogelijke verklaringen.

In 2005 maakte Bryan Singer, de man achter The Usual Suspects en X-Men, de miniserie The Triangle, waarin een miljonair (gespeeld door Sam Neill) enkele wetenschappers rekruteert om voor eens en altijd het geheim achter de Bermudadriehoek te ontsluieren. De knappe reeks werd al uitgezonden op de BBC, maar was nog niet bij ons te zien.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content