Vanaf donderdag 3/9, 21.15 – Canvas

Na de reis naar het land van de draak (in China voor beginners, dat vanaf 6/9 herhaald wordt op één) vond de VRT het hoog tijd om ’s werelds grootste democratie in kaart te brengen. In de tien afleveringen van India voor beginners leiden evenveel Belgische debutanten u rond in het India van hun vakgebied – met onder meer Roland over muziek en Delphine Boël over kunst. Gids van dienst is de Indiase radio- en tv-presentatrice Shabnam Sahi en de eerste kenner die ze in haar geboorteland mag inwijden, is Etienne Vermeersch. De moraalfilosoof, vorig jaar nog door Knack uitgeroepen tot ‘de meest invloedrijke intellectueel van Vlaanderen’, neemt de Indiase religie onder de loep.

Heb je iets met India?

Etienne Vermeersch: Ik heb de Indiase godsdiensten veertig jaar geleden al bestudeerd, in verschillende onderdelen. Bovendien heb ik professor S.N. Balagangadhara, Balu voor ingewijden, begeleid bij zijn doctoraat over de verschillen tussen de Indiase en westerse visie op religie. Alleen was ik nog nooit in India geweest, dus ging ik nu graag mee.

Waar ben je overal geweest?

Vermeersch: We zijn enkel in de staat Gujarat geweest, al ben ik nadien zelf nog doorgereisd naar Rajasthan omdat ik absoluut de Taj Mahal wilde zien. Ik heb enkele tempels bezocht, deelgenomen aan de godsdienstige rituelen en een paar goeroes ontmoet, de ene al vriendelijker dan de andere. Uiteindelijk heb ik er zelfs in een tv-show gezeten, waar ik met studenten scheikunde over astrologie en reïncarnatie gedebatteerd heb. Erg vreemd: zelfs die wetenschappers geloven daarin zonder enige vorm van bewijs.

Ben je dan nu een lokale beroemdheid?

Vermeersch: Zover zou ik niet durven te gaan, maar er zijn toch enkele meisjes mijn handtekening komen vragen – best wel plezierig. (Lacht) Maar ik denk dat de tv-crew me als goeroe had aangekondigd.

En wat zijn nu je bevindingen?

Vermeersch: Het meest opmerkelijke in de vergelijking met de westerse godsdiensten vond ik het ontbreken van dogmatisme. In de Indiase godsdiensten heeft de ene een voorkeur voor de god Shiva, de ander voor Vishnu of Brahma, en niemand die daar een probleem van maakt – een beetje zoals hier de ene voetballiefhebber voor Anderlecht supportert, en de andere voor Club Brugge. Let wel: dat geldt voor het gewone volk, onder theoretici wordt er wél gediscussieerd.

Heb je er ook voor jezelf iets uitgehaald?

Vermeersch: Ik ben niet plots in de ayurvedische geneeskunde gaan geloven – ze zagen niet dat ik al twee hartinfarcten heb gehad en hun behandeling van mijn hoofd en voeten had weinig effect. (Lacht) Ik heb er vooral inspiratie uitgehaald om verder na te denken en te discussiëren met mijn vriend Balu, en dan vooral over de invloed van het westerse dogmatisme op de wetenschap. Met Shabnam houd ik ook nog contact, ja. Ze is een ongelooflijke hulp geweest. India is trouwens zo groot dat ik me nog wel eens zie terugkeren.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content