Vanaf 7 december gaat Erik Van Looy in de alweer achtste editie van De Slimste Mens Ter Wereld op zoek naar de opvolger van Freek Braeckman. ‘De beste voorbereiding? Een jeugdencyclopedie!’

Met de voorstelling van zijn nieuwe, negenkoppige jury wist Erik Van Looy nieuwbakken mediaminister Ingrid Lieten meteen tot haar eerste, officieuze beleidsdaad te inspireren – een tik op de vingers via Facebook omdat er met Sien Eggers amper één vrouw de stoel van Rik Torfs vult. ‘Nochtans telt deze editie meer vrouwelijke kandidaten dan ooit’, glundert Van Looy. ‘Een wonder trouwens dat

we niet zijn opgepakt wegens stalking: weervrouw Sabine Hagedoren heb ik zes jaar lang gesmeekt om mee te doen.’

Hebben jullie soms stiekem tips gegeven om die vrouwen over de streep te trekken?

Erik Van Looy: We hebben hen dezelfde raad gegeven als elke deelnemer die erom vraagt: het kan geen kwaad om een jeugdencyclopedie in huis te halen. Zo’n boek is een heel goede bron om je parate kennis mee op te frissen.

Maaike Cafmeyer komt terug, net als Peter Vandermeersch en Marcel Vanthilt. Waarom hebben jullie het hen opnieuw gevraagd?

Van Looy: Ze lagen er de vorige keer te vroeg uit. Memorabel was de uitschakeling van Vandermeersch bij een vraag over Mobutu: twee minuten lang verspeelde hij al zijn tijd met een indrukwekkende uiteenzetting over de Zaïrese dictator, maar op één woord kon hij niet komen: luipaardpotske. (Lacht)

Op welke deelnemer van dit seizoen zijn jullie het fierst – Bruno Wyndaele?

Van Looy: Ik vind het alleszins geweldig leuk dat Bruno na lang aandringen eindelijk heeft toegezegd. Hij blijft als allereerste presentator toch de vader van De Slimste Mens Ter Wereld, hé. Wellicht dat hij daarom nu al als winnaar getipt wordt. Hij weet natuurlijk ook heel veel.

Hoe hebben jullie Ecolovoorman Jean-Michel Javaux weten te overtuigen?

Van Looy: Hij heeft eerst nog getwijfeld, omdat hij maar weinig Nederlands spreekt. Tot Sam (De Graeve, eindredacteur, nvdr.) op kousenvoeten vroeg: ‘Zou u het voor ons niet willen leren?’ (Lacht) Volgens Javaux is het eigenlijk de uitgelezen kans om eindelijk zijn taalbelofte in te lossen. Dankzij de zegetocht van Bart De Wever weten ze ook in Wallonië wat De Slimste Mens Ter Wereld is.

Trouwens ook gefeliciteerd met het strikken van Matthijs Van Nieuwkerk. Heeft de hardst werkende man van de Nederlandse media wel tijd voor een quiz?

Van Looy: Ik heb ook vernomen dat hij zeven dagen op zeven werkt aan De wereld draait door en Holland Sport. Dat de DWDD-redactie nogal fan is van De Slimste Mens heeft misschien ook wel geholpen. Afgelopen winter hebben ze regelmatig fragmenten getoond en ben ik een paar keer te gast geweest. En gelukkig houdt het programma net een korte winterstop tijdens onze opnames. Maar wat als hij langer wint dan die vakantie duurt? Ik ben trouwens niet minder trots op de andere Nederlander in de lijst: Youp van ’t Hek, toch ook geen man die vrolijk in elke tv-quiz komt meespelen.

Iets helemaal anders: nog veel reacties gekregen op jouw ontboezemingen over de Village People Cowboy bij ‘De Jaren Stillekes’?

Van Looy: Teleurstellend weinig, laat staan een aanzoek. (Lacht) Ik maak er geen geheim van dat ik een liefhebber ben van mooie mannen – denk maar aan Koen De Bouw. Maar ik zie ook graag mooie vrouwen, hoor.

Nu je het zegt, Marie Vinck laat geen interview onbenut om te zeggen dat jij in haar de verleidster hebt ontdekt die ze zelf niet zag.

Van Looy(Zichtbaar geflatteerd) Zegt ze dat? Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat aanvankelijk ook niet in haar zag, omdat ik Marie met dat stillemeisjesimago associeerde. De rol van haar personage was sowieso moeilijk te casten, maar bij Maries auditie wist ik binnen de minuut dat zij dé actrice was om die verleidster te spelen. Eén man wist het nog eerder: Bart De Pauw, die bij die auditie de tegenspeler van dienst was. (Lacht)

Deze maand verschijnt ‘Dossier K’, de langverwachte opvolger van jouw ‘De Zaak Alzheimer’. Heb je er zelf al iets van gezien?

Van Looy: Een werkversie, en die zag er veelbelovend uit.

Vind je het niet vreemd om de release als buitenstaander te volgen, terwijl je nog het voorbereidende werk hebt gedaan?

Van Looy: Neen, de beslissing om Dossier K los te laten, heb ik niet van de ene dag op de andere genomen. Je moet keuzes maken. Toen ik bij Woestijnvis tot 2013 tekende om onder meer Loft te maken, wist ik dat ik niet kon zeggen dat ik eerst nog even een film bij een andere producent zou maken. Er is geen enkele beslissing die ik betreur. Omdat ik Loft interessanter vond, heb ik destijds zelfs neen gezegd tegen een Amerikaanse thriller: Mile Zero. Die is overigens al dan niet definitief uitgesteld vanwege de gelijkenissen met het geflopte Whiteout.

Hoe staat het nu met de filmplannen?

Van Looy: Ik heb momenteel vier opties: twee in Amerika, één in Nederland en één in Vlaanderen. Maar voorlopig zeg ik daar liever niet meer over.

Vrees je na ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Loft’ en inmiddels zes immens succesvolle seizoenen van ‘De Slimste Mens’ niet dat er een einde zal komen aan je huidige staat van genade?

Van Looy: Dat vraag ik me de laatste jaren bij het begin van elk nieuw project wel af. Maar ik wil daar geen probleem van maken, anders wordt het misschien een self-fulfilling prophecy. Ik blijf erop rekenen dat hard werken en zo kwaliteit leveren een garantie op succes is. En tot nog toe heeft dat altijd gewerkt. Eén ding kan ik wel zeggen: het gaat niet gemakkelijker als je al succes hebt gehad. Je moet hard blijven werken.

De Slimste Mens ter Wereld

Van maandag tot donderdag, rond 22.00 op één.

Door Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content