Dinsdag 17/11, 22.10 – Canvas

De politie, uw vriend! En omdat iedereen zijn vrienden toch een beetje beter moet leren kennen, wijdt Hoge Bomen een hele aflevering aan Glenn Audenaert (54), de eerste directeur vande federale gerechtelijke politie Brussel. Onder de noemer ‘De superflik’ volgde Steve Thielemans hem anderhalf jaar lang, met camera en kogelvrij vest. Of toch niet? ‘Wilde achtervolgingen of schietpartijen hebben we niet meegemaakt’, aldus Thielemans. ‘Maar dat was ook niet onze bedoeling.’

Er loopt wel meer blauw op straat. Vanwaar je keuze voor Glenn Audenaert?

Steve Thielemans: Audenaert was me opgevallen tijdens de zaak rond Joe Van Holsbeeck. Toen bleek dat de daders geen Noord-Afrikanen waren, zoals eerst was beweerd, was hij diegene die zich bij de gemeenschap heeft verontschuldigd. Bovendien deed hij dat op een zeer menselijke manier én met heel veel flair. Met zijn maatpak, das en gel in het haar leek hij me absoluut niet te beantwoorden aan het clichébeeld dat ik van een politieman heb, hij leek zowaar een ladies man.

En bleek hij dan zo’n atypische flik?

Thielemans: Je moet al weten dat hij niet uit vrije wil bij de politie is terechtgekomen. Audenaert was veeleer een aanhanger van de idealen van mei 68, tót zijn toenmalige vriendin zwanger raakte en hij zijn verantwoordelijkheid wilde opnemen. Dáárom is hij naar de Rijkswachtschool gegaan. Ik denk dat er meer een politicus in hem schuilt. Trouwens, hij wantrouwt mensen diede politie als ‘een roeping’ beschouwen. Hij vindt zelfs dat zijn werk een groot deel van zijn persoonlijkheid heeft kapot-gemaakt.

Toont hij zich dan wel de ‘superflik’ uit de titel?

Thielemans: Zelf is hij niet echt gelukkig met die bijnaam – ook niet met die van ‘cowboyflik’ trouwens. Maar je kunt niet ontkennen dat hij binnen de politie van onder aan de ladder tot de hoogste sporten is opgeklommen. Hij heeft zelfs alle nodige kwalificaties om commissaris-generaal te worden. Hij is erg intelligent, heeft een goed moreel besef en zal zijn macht nooit misbruiken. Plus: het geldt ook in de betekenis van ‘super-flik’. Als directeur staat hij immers boven aan de politie. Intussen is hij meer manager dan agent, en leidt hij zijn tak van de vernieuwde politie als een bedrijf.

En hoe staat het met die vernieuwde politie tien jaar na de hervorming?

Thielemans: Vroeger boterde het écht niet tussen de Rijkswacht en de politie. Die politieoorlog is sinds het Octopusakkoord achter de rug, maar binnen de eengemaakte federale politie woedt nog steeds een strijd tussen de aanhangers van het oude regime en die van het nieuwe regime. Audenaert wil níét terug naar de oude structuren en hij kan gefrustreerd raken door de visie – of net het gebrek daaraan – van die eerste groep.

Zullen de kijkers hem persoonlijk leren kennen – de mens áchter het beroep als het ware?

Thielemans: Audenaert is iemand die zijn beroep heel ernstig neemt, maar zichzelf niet. Ons gaat het om zijn functie als hoofd van de Brusselse federale politie, maar je komt wel wat over hem te weten. Veel mensen vinden hem arrogant, al weet ik niet of hij dat echt is. Hij is ook iemand met veel vijanden – zowel binnen als buiten de politie. Op een bepaald moment gaan we wel met hem mee naar huis. Tijdens de affaire De Tandt werdhij aangeklaagd wegens laster en schending van het beroeps-geheim en zag hij zich genoodzaakt afstand te nemen.

Doet hij dan grote onthullingen over zulke lopende zaken?

Thielemans: Niet in onze documentaire, neen. Trouwens, ik heb zwijgplicht gekregen. (Lacht) We raken natuurlijk wel aan zaken als die rond Francine De Tandt of Fernand Koekelberg, maar we mochten daar zeker niet overal bij aanwezig zijn omdat dat het onderzoek zou kunnen schaden. Tijdens de draaiperiode werd de terreurdreiging in ons land plots heel concreet en werd zelfs de Belgische tak van Al-Quada opgerold, maar daar wisten wij helemaal niets van. Misschien maar best ook.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content