Woensdag 17/12, 20.40 – Canvas

‘Het Groot Dictie der Nederlandse Taal is volstrekt gruwelijke onzin’, verkondigt Wim T. Schippers al jaren, maar alle spellinghaters ten spijt is Het Dictee inmiddels aan z’n 21e jaargang toe. Deze keer is de tekst voor de eerste keer van de hand van een Vlaming, namelijk van die van Kristien Hemmerechts, nochtans geen beruchte spellingfetisjist. ‘Hoewel ik al een aantal keer in de jury heb gezeten, heb ik steeds geweigerd om aan het dictee zelf deel te nemen. Ik ben nu eenmaal een slechte speller, en ik wil ’s anderendaags liever niet in de krant zien staan hoeveel fouten ik wel heb gemaakt. Ik moet zelfs bekennen dat ik wel eens een dt-fout durf te maken, door op het einde van een zin een ‘d’ te schrijven waar het ’t’ moet zijn. Ik kan ook over de domste dingen twijfelen: schrijf je beitel met gestipte of korte ij? Spellingcheck vind ik dus een geweldige uitvinding.

Je hebt wel toegezegd om het dictee te schrijven. Hoe begint een mens daaraan?

Kristien Hemmerechts: Ik dacht eerst: mooi, ik mag het Groot Dictee schrijven, ik zal mij aan enkele regels moeten houden, maar binnen die regels zal ik mijn zin kunnen doen. Niet dus. Op het vlak van spelling mag de tekst uiteraard moeilijk zijn, maar voor de rest moet het zo helder mogelijk blijven. Je moet er ook nog eens voor zorgen dat de instinkers zo onopvallend mogelijk in die tekst verwerkt zitten. Je als schrijver uitleven zit er niet in.

Ben je tijdens de voorbereiding op spellingregels gestoten die alleverbeelding tarten?

Hemmerechts: Dat niet. Spelling is best wel een mooi ding en met het schrijven van dit dictee heb ik het systeem beter kunnen doorgronden. Bijzonder fascinerend vond ik dat Van Dale en het Groene Boekje elkaar tegenspreken en zelfs de grootste spellinggoeroes – die het dictee nalezen – er niet uitkomen. Zo hebben we uiteindelijk in mijn dictee het woord ‘arctisch’ moeten schrappen. We raakten er immers niet uit of het met een hoofdletter geschreven moest worden of niet: allebei was juist geweest en dan is het niet leuk meer, natuurlijk.

Bestaan er volgens jou onvergeef-lijke spellingfouten?

Hemmerechts: Ik vind dat ik tegenover mijn studenten vrij soepel ben. Ik geef ondermeer creatief schrijven en daarbij zou ik zeker nooit iemand belachelijk durven te maken om een spellingfout. Het is niet omdat je minder goed in spelling bent dat je taalkundig niet sterk zou zijn of dom. Door dat er vroeger op school veel te hard in te drammen, zijn volgens mij veel mensen ontmoedigd geraakt.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content