Waarom mensen jarenlang Anne Hathaway hebben gehaat

© .
Jozefien Wouters
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Haat jegens Anne Hathaway blijkt een eigen woord te hebben: hathahate.

DE FEITEN

Ocean’s 8, de all -female spin-off van de Ocean’s-franchise, wordt niet overal even enthousiast onthaald, maar over één ding lijken de critici het eens: Anne Hathaway is goed. Te midden van een cast met onder meer Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter en Rihanna is het Hathaway die de show steelt als Daphne Kluger, een narcistische, oppervlakkige filmactrice. In het bijzonder zit er een scène in Ocean’s 8 waarin haar personage met zo veel overgave de ziel uit haar lijf kotst dat u haar niet snel zult vergeten. Anne Hathaway Is the Best Part of Ocean’s 8, kopt Vulture. Anne Hathaway Wins Ocean’s 8, schrijft The New Yorker. Vanity Fair houdt het op Why Anne Hathaway Is the Crown Jewel of Ocean’s 8. Dat is opvallender dan u denkt. Anne Hathaway was namelijk jarenlang de meest gehate vrouw in Hollywood. Meer zelfs: ze was zo gehaat dat de haat tegen haar een eigen woord had.

Waarom mensen jarenlang Anne Hathaway hebben gehaat

Waar ‘Hathahate’ precies vandaan komt, is moeilijk te verklaren. Het lijkt erop dat de wereld gewoon gezamenlijk de beslissing heeft genomen dat Hathaway irritant is. Dat gebeurde zo rond 2011, toen ze met een zichtbaar stonede James Franco de Oscars mocht presenteren en vanaf het podium hallo zei tegen haar mama. Een editie die sindsdien in elk overzicht van ‘Vijf Grootste Treinongevallen’ opduikt. Twee jaar later volgde op dezelfde plek haar onsamenhangende, onoprechte en ronduit pijnlijke speech voor haar Oscar voor Les misérables, die ze achteraf uitlegde met de woorden: ‘Ik had mijn verstand verloren tijdens de opnames en was nog niet terug in de echte wereld.’ Niet veel later verscheen een eerste keer de Hathahate-hashtag, werd ze tot ‘meest irritante celebrity van 2013’ verkozen en kon Hathaway plots niets meer goed doen.

Tot Ocean’s 8 dus, waarin ze de haters lik op stuk geeft. Op geheel eigen metawijze, overigens. Daphne Kluger ís namelijk Anne Hathaway. Of toch hoe de publieke opinie haar ziet. Geobsedeerd door haar uiterlijk en rode lopers. Fake. Egocentrisch. Maar uiteindelijk is ze wel het meest doordachte en interessantste personage, het verrassende sprankeltje. En dus houdt iedereen plots weer van Hathaway. Of zoals een voormalige Hathahater het verwoordt op Twitter: ‘I think we should give Anne Hathaway a second chance.’

Waarom mensen jarenlang Anne Hathaway hebben gehaat

DE TRIVIA

  • James Franco beweert nog altijd dat hij niet stoned was tijdens die bewuste Oscars. ‘Anne Hathaway heeft zo veel energie. Zelfs de Tasmaanse duivel zou stoned lijken naast haar.’ De Tasmaanse duivel is een wild, vraatzuchtig, vleesetend buideldier met vampiertanden. Rare vergelijking.
  • Volgens de wetenschap ligt het aan de vorm van haar gezicht. Actrices met ronde gezichten associëren we met plezier en jeugd, terwijl het smalle gezicht van Hathaway ons herinnert aan de beurscrash van 2008.
  • Wie haar zeker niet haat: multinational Berkshire Hathaway ziet de prijs van zijn aandelen de hoogte in gaan telkens als Anne Hathaway het nieuws haalt, het zogenaamde Hathaway-effect. Beslist Anne om een dag geen ondergoed te dragen, dan stijgen hun aandelen met 2,4 procent.
  • Aan de oorsprong van het Hathaway-effect zouden artificieel intelligente algoritmes liggen die massaal aandelen begonnen te kopen wanneer ze haar naam zagen opduiken. Toen een journalist aan een programmeur vroeg of dat mogelijk was, was het antwoord: ‘Euh. Misschien?’ Verder hoeft u zich geen zorgen te maken over onze economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content