Het sprookje van Doornroosje en de jeugdjaren van Koning Arthur inspireerden Disney tot twee klassiekers van ongelijke kwaliteit.

1. (Platinum Edition) – 1959 – Film: *** – Extra’s: **** – Disney DVD

2. (Special Edition) – 1963 – Film: * – Extra’s: ** – Disney DVD

Films. Anno 1959 was Sleeping Beauty de duurste tekenfilm van Walt Disney en een financieel fiasco voor de studio. Zo’n halve eeuw later hebben deze economische feiten natuurlijk niks meer te betekenen (en zal er dankzij deze dvd alsnog flink aan de prent verdiend worden). Het enige wat echt telt, is dat deze verfilming van het wereldvermaarde sprookje van de Schone Slaapster (gebaseerd op de versie van Charles Perrault) een meesterwerkje is op vlak van animatie in breedbeeldformaat.

Het was de laatste keer voor de versobering van de jaren zestig dat kosten noch werkuren werden gespaard. Het lijnenspel, de kleur, de dieptescherpte, het perspectief en de picturale effecten zijn van een perfectie waarvan men ook in het tijdperk van computeranimatie alleen nog kan dromen. De sterk grafische achtergrondtekeningen zijn het werk van Eyvind Earle. Die vond inspiratie bij Dürer, Breughel, Van Eyck en Botticelli en reproduceerde voor de openingsscène het hoekige lijnenspel van middeleeuwse Franse manuscripten, maar haalde net zo goed vormelementen uit Perzische miniaturen.

In de scènes in het woud is het kleurpalet zacht en delicaat, en dat in groot contrast met de sombere tonaliteit in de taferelen met Malafide, de boze fee die een vloek uitspreekt tegen prinses Aurore en tot Disneys meest perfide schepsels behoort. Met haar puntige haartooi die op de horens van Lucifer gelijkt, haar lange zwarte cape en de raaf op haar schouder is ze een enge creatie die bij haar transformatie tot vuurspuwende draak niet enkel de allerkleinsten de stuipen op het lijf jaagt.

Wolfgang Reitherman, die voor Sleeping Beauty nog door drie coregisseurs geassisteerd werd, ging voor het eerst solo met The Sword and the Stone (Merlijn de Tovenaar). Deze weinig populaire Disneyprent behandelt de jeugdjaren van de latere koning Arthur en zijn leerschool bij Merlijn de Tovenaar, maar toont vooral hoe een bespot zwak ventje de innerlijke kracht verzamelt om het Excaliburzwaard uit een aambeeld te trekken en zo de wettige Engelse troonopvolger wordt.

De Disney-animatoren nemen geregeld een loopje met de historisch mythologische materie (Merlijn die in kleurrijke bermuda van een vakantie uit Saint-Tropez terugkeert!), maar dat stoort minder dan het verplichte zedenlesje. De figuur van Merlijn – een stuntelende wijze grijsaard – is erg eendimensionaal vergeleken met de andere magische figuren uit de Disneystal. Gelukkig is het duel tussen de tovenaar en zijn aartsrivale, de heks Mad Madam Mim, eentekenkundig hoogtepunt in dit suffe filmpje.

Extra’s. De 2-disc Deluxe Edition van Sleep-ing Beauty strooit royaal met bonusmateriaal (spelletjes, docu’s, making of, geschrapte songs, muziekvideo’s) maar ook voor Merlijn de Tovenaar dook de studio de archieven in en wordtde filmpret aangevuld met diverse spelletjes.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content