Focus Knack gidst u deze zomer door ’s werelds mooiste filmsteden. Deze week richten we onze lens op het New York van Martin Scorsese, de musical en King Kong.

Harlem

Deze beroemde wijk in Upper Manhattan wordt vooral bevolkt door Afro-Amerikanen en Latino’s (Spanish Harlem). Vooral in de jaren 20 kende de buurt een creatieve explosie, met een swingende jazzscène en hot spots als The Apollo Theatre en The Cotton Club, waarCoppola zijn gelijknamige film situeerde. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de wijk echter danig in verval en werd ze de bakermat van de gettocultuur. Ook de burgerrechtenbeweging kende er echter haar opgang. De meeste Harlemfilms zijn dan ook sociaal en/of politiek geïnspireerd, zoals de Spike Lee-drama’s Jungle Fever en The 25th Hour. Of Ridley Scotts misdaadepos American Gangster en de blaxploitationklassiekers Black Caesar en Shaft (foto), over delokale misdaadscène uit de seventies.

Central Park

Dustin Hoffman die zijn spruit leert fietsen in Kramer vs. Kramer of eindeloos rondjes loopt in Marathon Man; Fred Astaire en Ginger Rogers die dansen op rolschaatsen in Shall We Dance; Frank Sinatra die de vijver induikt in The Manchurian Candidate; de hippies uit Hair (foto) diein zingen uitbarsten; of de beestenboel van Madagascardie de plaatselijke zoo ontvlucht: de groene long van The Big Apple – een stadspark van 341 hectare – is duidelijk multifunctioneel. Als decor van honderden films entv-shows is het park een icoon an sich.

Grand Central

Het hoofdtreinstation van New York in hartje Manhattan is met zijn 44 perrons en 67 sporen een van de grootste ter wereld en krijgt dagelijks 500.000 bezoekers over de vloer. Geen wonder dat dit jugendstilcomplex van 48 hectare – geopend in 1871 en in de huidige stijl herbouwd in 1913 – in tientallen films figureert. Twee onvergetelijke voorbeelden zijn Hitchcocks North by Northwest (foto), waarin Cary Grant als vermeende spion per trein wil vluchten, en Brian de Palma’s Carlito’s Way, waarin Al Pacino als cocaïnekoning in de vijftienminuten durende finale op de trappen en perrons wordt achternagezeten.

Empire State Building

Met zijn 381 meter en 102 verdiepingen is het Empire State Building, na het ineenstuiken van de Twin Towers, opnieuw de hoogste piek van Manhattan. De beroemde wolkenkrabber werd opgetrokken op amper 410 dagen tijd, ging open op 1 mei 1931 en fungeert sindsdien als hét symbool van Amerika’s ambitie en welvaart. Dat het gebouw in ontelbare films opduikt, hoeft niet te verwonderen: van romantische klassiekers als An Affair to Remember, over Andy Warhols conceptfilm Empire, waarin de wolkenkrabber acht uur lang fetisjistisch wordt aanbeden, tot sciencefictionfilms als Independence Day en vooral de originele King Kong (foto), waarin de monstergorilla in de legendarische finale het gebouwbeklimt, maar door vliegtuigen wordt neergehaald.

Statue of Liberty

‘De laatste keer dat ik intiem was met een vrouw,’ grapte Woody Allen ooit, ‘was toen ik het Vrijheidsbeeld besteeg.’ De 46 meter hoge dame van Franse afkomst, geschonken ter ere van het eeuwfeest van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, kijkt sinds 1896 uit over de haven van New York. Het beeld staat symbool voor de Amerikaanse gastvrijheid en was decennialang de eerste om deimmigranten te verwelkomen. Desondanks kreeg Miss Liberty op het witte doek heel wat te verduren. Zo diende ze als apocalyptisch embleem in Planet of the Apes, werd ze omgekieperd in Independence Day, onder een laag ijs bedekt in The Day after Tomorrow (foto), onthoofd in Cloverfield en in de climax vanAlfred Hitchcocks spionagethriller Saboteur bestegen door naziterroristen. De arme vrouw.

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content