FELLINI FOREVER – Een rijk geïllustreerd, maar inhoudelijk weinig revelerend koffietafelboek over het oeuvre van de visionaire cineast.

Tullio Kezich

Rizzoli, import door Exhibitions International (www.exhibitionsinternational.be), 320 blz., euro59,50euro

Op Tullio Kezichs eigen salontafel zal dit boek nooit pronken. De auteur van Federico Fellini. The Films stierf vorig jaar immers kort na het beëindigen van de turf, die hij met de Fellini Foundation had samengesteld. Kezich was niet alleen een gerespecteerde filmcriticus, maar had ook een stevige reputatie als theaterauteur, tv-producent en scenarist – onder meer dankzij zijn meermaals bekroonde script voor Ermanno Olmi’s The Legend of a Holy Drinker. Bovendien maakte zijn vriendschap met Olmi en Fellini hem een expert ter zake. In 1987 schreef hij trouwens al de voortreffelijke biografie Fellini, la vita e i film. Het boek, dat in 2006 bewerkt werd en naar het Engels vertaald tot Federico Fellini. His Life and Work, geldt als een standaardwerk over de Italiaanse maestro.

Het schematisch opgebouwde Federico Fellini. The Films is dat niet. Elke film wordt ingeleid door een citaat van de meester himself – leuk, maar louter illustratief. Vervolgens schetst Kezich in enkele paragrafen de preproductieperikelen, waarbij hij vooral aandacht besteedt aan de keuze van de acteurs en de producent(en). Nadien volgt een uitgebreide samenvatting van het scenario, inclusief de vermelding van elke voice-over én bespreking van elke verwijderde scènes. Elke film wordt afgesloten met een overzicht van de Italiaanse opbrengst, de prijzen en de reacties van publiek en pers. De biografische gegevens worden trouwens ook gereduceerd tot weinigzeggende anekdotes. Dat Fellini jarenlang in psychotherapie is geweest, zegt meer over zijn dromen dan over zijn werk als filmmaker. Veel wijzer word je dus niet over het oeuvre van een van de meest visionaire cineasten van het naoorlogse Italië.

Federico Fellini. The Films is een weelderig uitgegeven kijkboek, vol tekeningen van Fellini, storyboards, filmstills en setfoto’s uit het familiearchief. Voor meer diepgang ben je echter aangewezen op Kezichs bovenvermelde biografie. Wie beeld boven lectuur verkiest, kan zich laven aan de dvd-editie van 8 1/2 van de Criterion Collection. De bijbehorende documentaires, interviews en commentaartrack bieden meer inzicht dan dit boek, dat trouwens werd uitgegeven naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van La Dolce Vita, waarvan de eerste draaidag op 15 maart 1960 viel. Een andere aanrader is het door Fellini geschreven en door Tullio Kezich samengestelde Federico Fellini. The Book of Dreams (Rizzoli), een soort dagboek waarin Fellini uitwijdt over zijn fantasmagorieën en bizarre dromen. Prachtig verlucht met tekeningen en schetsen van de meester.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content