Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

U kent Knack Focus al langer dan vandaag – al tien jaar, zo hopen we – en u weet dat we tv-series een warm hart toedragen, en dan vooral de fictiereeksen die over de Grote Plas worden gemaakt. Het was dus met enige blijdschap dat we vaststelden dat zowel vtm als 2BE dit voorjaar van een Amerikaanse dramaserie een van de speerpunten van zijn programmering heeft gemaakt: Mercy is vanaf vandaag op vtm te zien en Trauma, gaat volgende week van start op 2BE. Alleen is het wat vreemd dat Mercy en Trauma als ’topseries’ worden aangekondigd, want die omschrijving past er toch niet helemaal bij.

Zowel Mercy als Trauma – twee tv-reeksen in de medische sfeer – startte vorig najaar op de Amerikaanse tv en werd door de critici erg lauw onthaald. Trauma raakte op Metacritic – een website die het gemiddelde berekent van de scores in recensies – met 53 op 100 net met de hakken over de sloot, terwijl Mercy met 41 een buis aan de broek kreeg. Nu goed, wat recensenten denken, is natuurlijk niet zo belangrijk, dus misschien sloegen de reeksen wel zo aan bij het Amerikaanse publiek dat ze daarom de eretitel ’topserie’ verdienen? Ook dat valt tegen. De kijkcijfers waren voor beide reeksen meteen erg matig en ze staan de laatste maanden boven aan het lijstje van ‘series die afgevoerd kunnen worden’. Entertainment Weekly maakte recent een overzicht van welke reeksen ook volgend najaar nog op de Amerikaanse tv te zien zullen zijn, en daarin kreeg Trauma ‘een waterkansje’ toegedicht, terwijl Mercy ‘een dubbeltje op zijn kant’ werd genoemd. Kortom: het tij kan nog keren, maar de nieuwe Grey’s Anatomy kun je ze nog niet noemen.

Nu begrijpen we wel dat deze twee twijfelgevallen toch als topseries worden aangekondigd. Tenslotte is het aantal echte topreeksen dat elk jaar vanuit de VS overkomt vrij beperkt, en moet je als omroep roeien met de riemen die je krijgt. Bovendien is de aankoop van dergelijke tv-series vaak onderdeel van grotere contracten met de Amerikaanse productiemaatschappijen, zodat Vlaamse zenders vaak niet veel meer kunnen doen dan hopen dat de reeksen van de bedrijven waarmee ze een overeenkomst hebben, in de VS aanslaan en er een lang leven beschoren zijn. Elk tv-station dat geregeld in Amerika gaat shoppen, bezondigt zich wel eens aan het oppompen van de werkelijkheid: enkele jaren geleden presteerde VT4 het zelfs om een reeks die in de VS wegens gebrek aan succes na zes afleveringen was stopgezet hier te verkopen als ‘een topminiserie’.

Aan de andere kant is het niet zonder gevaar om reeksen die het niet verdienen toch het predicaat ’top-serie’ mee te geven. Vergelijk het met de manier waarop het woord ‘exclusief’ de laatste jaren in de media een wildgroei heeft gekend, waardoor de term vandaag aan betekenis heeft ingeboet. Als je de kijkers bij iedere nieuwe reeks voorhoudt dat het om een topper gaat, zal hij of zij je misschien niet meer geloven op het moment dat je een échte topserie kunt aanbieden.

Stefaan Werbrouck

‘Elk tv-station dat geregeld in Amerika gaat shoppen, bezondigt zich wel eens aan het oppompen van de werkelijkheid.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content