Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Strips voor romanlezers – Het Nederlands-Vlaamse graphicnoveltijdschrift ‘Eisner’ zet een flinke stap vooruit, maar is nog niet waar het moet zijn.

Diversen

Podium & Vrijdag, 80 blz., euro15

Een blad als Eisner is uniek. Het verschilt van andere striptijdschriften doordat het uitgaat van literaire uitgevers die op de graphicnovelhype willen inpikken. Vandaar ook de hommage aan wijlen Will Eisner, auteur van onder andere The Spirit en uitvinder van de term graphic novel. Op al zijn pagina’s laat Eisner lezers kennismaken met een brede waaier strips voor volwassenen, in de hoop dat er nog een onontdekt geïnteresseerd publiek bestaat.

Het eerste nummer was nogal Hollands en Angelsaksisch georiënteerd, maar dat onevenwicht is in het tweede nummer bijgespijkerd. Eisner 2 opent met een stukje Blotch, de redactieparodie van Fransman Blutch, grote prijswinnaar op het recentste festival van Angoulême. Verderop is er van Catel en Bocquet een voorpublicatie van Kiki van Montparnasse, een biografie die een jaar geleden op hetzelfde festival in de prijzen viel. Ook aan de Vlaamse aanwezigheid is gewerkt. Brecht Evens laat tekst en beeld contrasteren in het relaas van twee stadsmensen die op een plattelandsboerderijtje gaan passen. Marc Legendre publiceert een voorproefje van zijn volgende strip, Wachten op een eiland, die leesbaarder belooft te worden dan zijn prijsbeest Verder. Nederlanders Erik Kriek en Guido van Driel doen wat van hen verwacht mag worden, met respectievelijk een sfeervolle, maar tekstrijke Lovecraft-adaptatie en een origineel kortverhaal.

Zoals bijna elke bloemlezing heeft Eisner ook zijn zwakke momenten. Soms ontstaan die door een literaire fixatie: niet alle adaptaties van literatuur zijn automatisch de moeite waard. Ook blijken sommige stukjes erg vrijblijvend. Een strip, ook al is die dan van een internationale klepper als Blutch of Modan, heeft nu eenmaal meer pagina’s nodig dan een literair verhaal om een beklijvende indruk te maken. Of Eisner echt een nieuw publiek kan bereiken, valt dus af te wachten. Los daarvan verdient het blad sowieso respect: zich aanschurken tegen een commercieel debacle om strips aan een nieuw publiek te slijten, getuigt van een bewonderenswaardig enthousiasme. Hopelijk slaat de wanhoop niet al te snel toe, want dit blad moet de ruimte krijgen om te groeien.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content