In ‘De Goeie Middagshow’ (ma-vrij, 12.00 – Stubru) peilt Heidi Lenaerts elke weekdag naar wat er leeft. Waarmee voedt deze notoire lettervreter haar hoofd nog, benevens boeken?

Zondagnacht worden de Oscars uitgereikt; vandaag komt de grote nominatieslokop ‘There Will Be Blood’ bij ons in de zalen. Ga je nog vlug kijken?

Ik heb in het verleden mijn wekker al gezet om de uitreiking van de Oscars live te volgen. Heerlijk entertainment, doorgaans gepresenteerd door een topkomiek. Als het lijstje met genomineerden bekend raakt, pik ik er altijd wel enkele films uit om te bekijken. Dit jaar heb ik al een stuk gelezen van het boek waarop Atonement is gebaseerd. Juno, over die tienerzwangerschap, wil ik ook zeker zien. En in There Will Be Blood speelt Daniel Day- Lewis natuurlijk de hoofdrol – indrukwekkend hoe die echt een personage wordt, zoals de lelijke slechterik uit Gangs of New York.

Een adonis zoals Richard Gere, te zien in ‘The Flock’, kan je minder bekoren dan de karakterkop van Day-Lewis?

Het is gewoon zo’n karakteracteur waarmee je zelden bedrogen uitkomt. Net als Robert De Niro; zelfs in een flauwe film als Meet the Fockers is die nog goed. Maar ik heb niets tegen Richard Gere. Ten tijde van An Officer and a Gentleman vond ik dat een knappe man. Een film is voor mij een totaalpakket. Neem My Blueberry Nights. Ik ga dan uit nieuwsgierigheid voor het acteerdebuut van Norah Jones, en natuurlijk vind ik Jude Law een lekker dier.

‘Seventh Tree’, de nieuwe cd van Goldfrapp, ligt net in de winkels. Spreekt haar nieuwe stijl je aan?

Ik heb er al veel over gelezen, maar nog iets te weinig van gehoord om te oordelen. Maar nieuwsgierig ben ik zeker. Ik herinner mij dat ze in het Sportpaleis het voorprogramma was van Coldplay en ik naar de hele zaal wou roepen: zwijg nu eens en hoor hoe straf zij wel is. Ik ben wel into madammen. De nieuwe van Cat Power wil ik ook zeker hebben. Ik heb onlangs ook een verzamelaar met musicalnummers van Disney gekocht, onder meer voor het liedje van Peggy Lee uit Lady and the Tramp. Heerlijke muziek, en een goeie investering voor als er kindjes komen.

De genomineerden voor de Gouden Uil zijn bekend. Heb je je al op hun boeken gestort?

Jazeker. Ik doe dit jaar weer iets voor de Gouden Uil, maar ik mag nog niet verklappen wat. Momenteel lees ik Datumloze Dagen van Jeroen Brouwers. Na lang twijfelen heb ik een tijd geleden mijn boek door hem laten signeren. ‘Voor Heidi? Kennen wij elkaar?’, vroeg-ie. Ik kreeg meteen een knalrode kop. Ik zeg niet wie dit jaar mijn favoriet is, maar vorig jaar viel ik helemaal omver van Tirza. Of ik tegen een pesterij van Arnon Grünberg zou kunnen? Ik denk het wel, maar toch liever een opmerking zoals vorig jaar op de Gouden Uil: ‘Prachtige jurk’, zei hij over mijn bolletjeskleed. Heerlijk.

In jouw thuishaven Brussel start op 21 februari het alternatieve Offscreen Filmfestival in Cinema Nova. Pik je vaak zo’n evenement mee?

Ik probeer wel, maar ik heb het de laatste tijd zo druk met mijn werk. Ik ga wel vaak naar Bozar, waar onder meer een heel mooie tentoonstelling over Portugal loopt. En vorig jaar heb ik een prachtige expo over Alfred Hitchcock in Parijs gezien. Er was een zaal waar je al zijn cameo’s in zijn eigen films kon zien. Hij is een van mijn favoriete regisseurs. Ik hou vooral van oude films. De moordscène in Psycho bijvoorbeeld, die blijft spannend. Zo heb ik onlangs nog naar Casablanca gekeken, en ik ben helemaal weg van Audrey Hepburn.

Vandaag, 20 februari, zou Kurt Cobain 41 zijn geworden. En Cindy Crawford wordt er 42. Twee belangrijke rolmodellen in de jaren 90, ook voor jou?

Nee, geen van beiden. Al blijf ik het bijzonder jammer vinden dat er toen niemand was om Kurt Cobain te steunen en hem er bovenop te helpen. Ik geloof niet in die rockromantiek, dat je als rocker maar 31 mag worden. Kijk naar Dave Grohl. Maar Cindy Crawford, nee. Niet dat ik iets tegen haar heb, maar van die generatie modellen sprak Christy Turlington me meer aan. Misschien omdat ze specialer was. Die poster van Calvin Klein waar ze met nog andere modellen op staat, heeft nog op mijn kot gehangen.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content