23.15 – Canvas

De kans dat er in Peking een aanslag gebeurt, is gezien de op zijn zachtst gezegd rigoureuze veiligheidsmaatregelen van de Chinezen klein. Maar de Spelen zijn voor Canvas wel de aanleiding om terug te blikken op de meest gewelddadige en bloedige gebeurtenis uit de Olympische geschiedenis, de gijzelingsactie tijdens München 1972.

Op 5 september drongen acht Palestijnse terroristen van de Zwarte September-beweging het olympische dorp binnen. Ze werden daarbij vreemd genoeg geholpen door enkele Amerikaanse atleten die zelf ook ongezien wilden binnenraken. De Palestijnen gebruikten gestolen sleutels om in twee appartementen van de Israëlische delegatie te komen: twee atleten werden meteen in de aanval gedood, negen anderen werden gevangengenomen.

De gijzelnemers eisten de vrijlating van 234 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen en van twee Duitse terroristen uit Duitse gevangenissen. Israëls antwoord was duidelijk: er wordt niet onderhandeld. Volgens de journalist John K. Cooley zou de Duitse regering wel een ‘blanco cheque’ hebben aangeboden als ze hun gijzelaars zouden laten gaan.

Een kleine groep agenten van de Duitse douane – die dus totaal geen ervaring hadden met terrorismebestrijding – kreeg de opdracht om de appartementen te omsingelen. Omdat ze gefilmd werden door tv-camera’s konden de gijzelnemers al hun bewegingen volgen.

Toen de gijzelnemers transport naar Cairo eisten, deed de Duitse overheid alsof ze akkoord was. In werkelijkheid plande ze een aanval op de luchthaven. Die liep echter faliekant af. Noch de scherpschutters die de terroristen moesten neerschieten, noch de agenten in het vliegtuig die de groep zouden proberen te overmeesteren, waren daartoe getraind. Erger nog: er waren slechts vijf scherpschutters voor acht terroristen, en die vijf stonden niet met elkaar in contact. De reddingsactie ontaardde in totale chaos (op een bepaald moment stond de versterking zelfs in de file omdat de wegen rond de luchthaven niet waren vrijgemaakt) en uiteindelijk kwamen negen atleten, vijf politieagenten en vijf terroristen om.

De Olympische Spelen werden op 5 september voor één dag geschorst, een primeur in de geschiedenis. De president van het organiserende comité wou de Spelen helemaal afgelasten, maar IOC-president Avery Brundage besliste dat ze zich niet konden laten afschrikken en sprak: ‘The Games must go on. ‘ De andere Israëlische atleten hadden de stad toen al verlaten, net als de Amerikaanse zwemmer Mark Spitz, die als prominente Jood voor zijn veiligheid vreesde. De teams van Egypte, Algerije en de Filippijnen zouden later naar huis gaan, alsook sommige leden van de Nederlandse en Noorse delegatie.

De families van de gestorven atleten vroegen aan het IOC om een permanent gedenkteken op te richten, maar dat werd geweigerd, uit vrees andere leden van de olympische gemeenschap voor het hoofd te stoten. Aan het olympisch stadion staat wel een stenen tablet.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content