Zaterdag 3/10, 20.45 – één

De Leukste Eeuw, Het ABC van de VRT, De Bovenste Plank… het archief van de openbare omroep blijft voor inspiratie zorgen. Eén komt nu met nog een nieuw terugblikprogramma: De wet van Murphy. ‘Een archiefprogramma, maar één met veel nieuwigheden’, verzekert Ludo Porrez van het verantwoordelijke productiehuis The Entertainment Group.

‘Voor dit nieuwe conceptzijn we op zoek gegaan naar boeiende en leuke verhalen die we nog niet gehoord hadden’, legt Porrez uit. ‘Deze keer hebben we BV’s gevraagd naar dingen die ooit fout liepen. Vandaar de titel De wet van Murphy: als iets fout kan lopen, zal het fout lopen.’

En wat mogen we ons daar op televisioneel gebied bij voorstellen?

Porrez: Alle verhalen hebben we onderverdeeld in categorieën, in de eerste aflevering is dat bijvoorbeeld ‘school’. Aan de hand daarvan gaan we in het archief op zoek naar mogelijke fragmenten. Saartje Vandendriessche die in De Laatste Show pronkt met het feit dat ze aan de universiteit heeft gestudeerd, maar helemaal vergeten is welke richting ze volgde. Of Sergio die in De Tabel van Mendeljev vertelt hoe hij een turnleraar in shock bracht met een nepgranaat. Daar zoeken we dan passende klassieke tv-fragmenten bij, zoals de sketch waarin Gaston en Leo bewijzen dat 35 gedeeld door 7 gelijk is aan 14.

Lukt het nog om voldoende ‘nieuw’ materiaal te vinden in het beeldarchief van de VRT?

Porrez: Er is natuurlijk al veel uit geput, maar ook voor De Wet van Murphy zijn we erin geslaagd om nieuwe dingen op te duikelen. Zo zijn er veel geweldige sketches die maar één keer zijn uitgezonden: Urbanus van Anus, bijvoorbeeld, die zich tegen een agressieve kungfunon verdedigt, hilarisch. En geloof mij, er zijn nog genoeg archiefbeelden van momenten waarop De wet van Murphy toesloeg en waarvan men hoopte dat ze geen tweede keer zouden worden uitgezonden. Tevergeefs dus.

Het eerste terugblikprogramma ‘De Leukste Eeuw’ startte in 2000. Denk je dat met de komst van een nieuw decennium de kijker genoeg zal krijgen van nostalgie?

Porrez: Ik denk niet dat dit tijdsgebonden is, mensen zullen altijd graag dingen herbekijken. Dat is volgens mij van alle tijden, en dat bewijzen de kijkcijfers ook. Afhankelijk van de concurrentie en het tijdstip is zo’n programma doorgaans goed voor een kwart van het publiek – dat blijft heel constant. Het komt eropaan om voor elk programma een frisse insteek te vinden, zoals bij De wet van Murphy de BV’s die over de tegenvallers komen vertellen. En verder blijft het VRT-archief meer dan rijk genoeg om voor inspiratie te zorgen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content