DE TRUMAN SHOW, MAAR DAN ECHT

KAMIEL DE BRUYNE bedacht SORRY VOOR ALLES.

In Sorry voor alles wordt het leven van enkele nietsvermoedende Vlamingen een maand lang in scène gezet. Bedenker Kamiel De Bruyne over de Vlaamse Truman Show.

De trofee voor de gedurfdste en stoutmoedigste programma-opzet gaat naar Sorry voor alles. Daarin worden delen van het leven van een onbekende Vlaming een maand lang gemanipuleerd en in scène gezet – dan blijkt plots dat hun schoonbroer acteur is, of dat ze al die tijd in een verkeerde auto hebben rondgereden. Vrienden en familie zitten mee in het complot, en alles wordt met camera’s gefilmd – verborgen in een auto of een handtas. De kandidaat weet van niets. Pas als hij of zij naar de tv-studio bij Adriaan Van den Hoof wordt gelokt, en er gequizzed wordt over de voorbije maand, vallen de maskers af. Voormalig RITS-student Kamiel De Bruyne kwam met het idee voor het programma toen hij voor zijn eindwerk net The Truman Show met Jim Carrey had gezien. Ook daarin leeft iemand zonder het te weten in een tv-show. ‘En zoals veel tv-makers was ik daar meteen door gefascineerd.’

Dus werkte je een studioshow uit die de zondagavondtraditie moet hooghouden?

KAMIEL DE BRUYNE: Ik was ook wel grote fan van verborgencameraprogramma’s, ja. En dan het liefst als die een beetje edgy zijn, de grenzen aftasten van wat kan en wat niet kan. Vanuit die fascinatie heb ik een eerste basisidee ontwikkeld. Daar reageerden de docenten enthousiast op. Daarna heb ik een pitch gemaakt en een van mijn docenten een dag gevolgd. Het jaar daarna moest ik de volledige aflevering maken.

Hoe raakte de VRT erbij betrokken?

DE BRUYNE: In 2008 had ik meegedaan met De overname, een project van de VRT waarbij 25 jongeren tussen 14 en 18 drie maanden de tijd en middelen kregen om de VRT over te nemen met tv-programma’s en radioshows. Daar ben ik de eerste keer in aanraking gekomen met televisie. Er zat ook iemand van de VRT in de jury aan het RITS en de mensen op de VRT wilden naar mijn voorstel luisteren waardoor ik uiteindelijk een go heb gekregen.

Sorry voor alles is anders wel een toepasselijke titel. Het programma smeekt toch om familievetes?

DE BRUYNE: (lacht) Valt goed mee, hoor.Uiteindelijk vonden alle kandidaten het wel leuk. Als je een verrassingsfeestje organiseert, dan moet je ook af en toe liegen. De apotheose is als ze bij Adriaan in de studio belanden, met vrienden en familie. Ik denk zelfs dat we familievetes hebben opgelost in plaats van ze gecreëerd te hebben.

Hoever wilde je met de verborgencamerasituaties gaan?

DE BRUYNE: Redelijk ver. Maar ook weer niet zo ver dat de kandidaten nog maanden of jaren in hun bed zouden liggen huilen. Je zult zien dat er veel kleine, absurde situaties zijn. En af en toe hebben we iets groters op poten gezet.

Bots je dan niet op allerlei privacybeperkingen?

DE BRUYNE: Dat is sowieso iets waar we heel waakzaam voor moeten zijn en blijven. Maar dat vind ik net het leuke eraan, dat je dat randje opzoekt. Want uiteindelijk kunnen kandidaten nog altijd zeggen: ik wil niet dat dit uitgezonden wordt.

Zo’n origineel concept maakt niet zelden kans om in het buitenland furore te maken. Hoop je dat stiekem een beetje?

DE BRUYNE: Zeker. Mijn droom was om een tv-programma in primetime te krijgen. Het onwaarschijnlijke is dat dat ook gelukt is. Dat is sowieso het schoonste compliment dat je kunt krijgen. Als blijkt dat heel de wereld straks voor het idee bezwijkt, zou dat nog straffer zijn. De VRT heeft mij inmiddels in dienst genomen. Als het kan, wil ik zeker nog ideeën blijven ontwikkelen.

SORRY VOOR ALLES Vanaf zondag 4/9, 20.30 op één.

door Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content