Maandag 1/6, 22.00 – éénAmper twee jaar na Siegfried Brackes plechtige afscheid van het scherm na de laatste verkiezingen is hij alweer terug. Bij Het Grote Debat keek hij nog toe als God de Vader, maar vanaf deze weekbetreedt hij zelf de arena, en wel samen met Rik Torfs. En Bracke met een politieke buitenstaander, daarvan bestaanprecedenten – Ben Crabbé, remember?

Vanwaar de samenwerking metRik Torfs?

Siegfried Bracke: Een verkiezingsprogramma dat in primetime een breedpubliek moet aantrekken laat je natuurlijk door twee lelijke oude mannen presenteren. (Lacht) Even ernstig: hetis besloten na lang wikken en wegen.We hebben elkaar wel al vaker ontmoet en voelden vanaf de eerste vergadering voor De Stemming 09 dat het goed zat.

Betreur je het zelfs geen klein beetje dat je niet langer naast GoedeleWachters zit – een vrouw die zelfsBart De Wever doet beseffen waarom mannen ten oorlog trekken?

Bracke: (Afgemeten) Het was een plezier om Goedele naast mij te hebben, maarik zal met hetzelfde plezier aan de zijde van Rik Torfs postvatten. Trouwens:met Nooitgedacht, waarin ik zelf ooitte gast was, heeft hij ruimschootsbewezen een goede interviewer te zijn.

‘De Stemming 09’ komt op de plek van ‘De Slimste Mens’, mogen we een iets lichtere toon verwachten?

Bracke: We zijn nog volop de juiste toon aan het bepalen, maar we zullen in ieder geval op een andere manier naar diepgang zoeken dan de rest van de verkiezingsprogramma’s. De Stemming 09 moet immers ook mensen die de politieke strijd niet spontaan volgen, aanspreken. Maar de politici zijn bij deze gewaarschuwd: het is niet omdat het er aleens wat vrolijker toegaat dat het programma niet ernstig kan zijn.Ze zullen uit hun pijp moeten komen!

Destijds was er heel wat te doen overde gemoedelijke toon die jullie in’Bracke en Crabbé’ hanteerden.Verwacht je opnieuw kritiek?

Bracke: Het tegendeel zou me pas verbazen. Dat is nog een reden waarom we deze keer geopteerd hebben voor twee oude mannen die al zwaar door het leven getekend zijn. (Grijnst) Die zijn bestand tegen de nodige tegenwind.

Staat de glossy aanpak van de nieuwsdienst deze keer niet in schril contrast met de grimmige sfeer van antipolitiek?

Bracke: Ik wil net tegen die antipolitieke houding ingaan. Zonder de problemen onder de mat te vegen: de mensen vergeten beter niet dat we mógen stemmen – misschien iets te vaak, maar toch. Er zijn nog te veel landen waar de bevolking niet vrij mag kiezen. Eigenlijk zou een verkiezing een positief gevoel moeten genereren, maar als op 7 juni de stemming antipolitiek blijft, kunnen wij daar niets aan veranderen. De kiezer heeft altijd gelijk. Het enige wat wij als openbare omroep kunnen doen, is die kiezer zo goed mogelijk informeren.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content