Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

In de eerste aflevering van de Amerikaanse misdaadreeks The Shield lijft de politiecommissaris van Farmington (een fictieve wijk in Los Angeles) een undercoveragent in om het hoofdpersonage Vic Mackey in het oog te houden. De commissaris vermoedt immers dat die flik zich met allerlei duistere zaakjes bezighoudt en hij wil bewijzen verzamelen om een zaak tegen hem op te bouwen. Op het einde van die openingsepisode valt Mackey samen met enkele collega’s – waaronder ‘de mol’ – een drugshuis binnen om een dealer aan te houden. Het komt tot een vuurgevecht, en als de geweren zwijgen, draait Mackey zich om en schiet hij de undercoveragent koudweg neer.

Dat is niet alleen een geweldig statement om je serie mee te beginnen, je zorgt er tegelijk voor dat niemand zich daarna nog in het hoofd zal halen om Mackey een voorbeeldfunctie toe te dichten, als hij dan eens pakweg rondrijdt door Los Angeles en achter het stuur zonder oortje zit te bellen. Om maar te zeggen: misschien moet Witse ook maar eens iemand in koelen bloede omverknallen – onze voorkeur gaat uit naar die irritante Van Deun – zodat we van alle gezeur af zijn. Enkele maanden geleden was het personage al eens op de vingers getikt door de gouverneur van Vlaams-Brabant omdat hij zijn autogordel niet droeg, en vorige week schoot Etienne Schouppe, staatssecretaris voor Mobiliteit, uit zijn krammen. Witse had in de reeks rondgereden met een stuk in zijn kraag, en dat kon niet volgens Schouppe. Witse is namelijk een rolmodel voor het Vlaamse publiek, en zeker in volle bobcampagne moet hij het goede voorbeeld geven.

We vragen ons af wat er nu eigenlijk het raarst is. Het feit dat de staatssecretaris zelf zo weinig vertrouwen heeft in de efficiëntie van een voorlichtingscampagne dat hij gelooft dat de resultaten ervan tenietgedaan kunnen worden door enkele minuten in één aflevering van een tv-serie. Of toch het feit dat de scenaristen van Witse hem ook gelijk gaven. In Het Laatste Nieuws drukte een schrijver ons op het hart dat de commissaris dra ook in de serie op de vingers getikt zou worden, want ‘het spreekt voor zich dat dit niet door de beugel kan, ook al is het fictie. Want ja, wij hébben een voorbeeldfunctie. (…) Zo’n verhaal schrijven wij zeker en vast niet zomaar. Wij dragen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, vooral ten opzichte van jongeren.’

Toch vreemd voor een serie die haar succes vooral te danken zou hebben aan het rebelse imago van het hoofdpersonage. Wij vinden eerlijk gezegd dat de kwaliteit van de scripts de eerste verantwoordelijkheid is van scenaristen van tv-series, en dat de modale kijker slim genoeg is om zijn of haar lessen te trekken uit wat er op het scherm passeert. Maar de schrijvers van Witse hebben in het verleden wel al afdoende bewezen dat ze de eigen kijkers veeleer onder- dan overschatten.

Stefaan Werbrouck

Heeft Etienne Schouppe echt zo weinig vertrouwen in zijn eigen campagnes?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content