Tijdens het eerste seizoen kon ‘Heroes’ nauwelijks iets verkeerd doen. Maar nu lijken de helden hun magische krachten een beetje te zijn verloren.

Na de finale van het eerste seizoen stond Heroes ‘on top of the world’, of toch wat daar van overbleef. De explosieve climax was in de VS een kleine hype geworden, met uitgebreide reportages in de belangrijkste kranten en tijdschriften. De acteurs stonden volop in de aandacht, vooral dan cheerleader Hayden Pannetiere, Japanse nerd Miso Oka en Zachary Quinto, die dankzij zijn rol als de lugubere seriemoordenaar Sylar uitverkoren werd om in de nieuwe Star Trek-film van J.J. Abrams in de huid te kruipen van de jonge Spock. En toen Heroes vorige zomer nog eens acht Emmynominaties kreeg, kon het helemaal niet meer stuk.

Voor de tweede reeks werden de ambities dan ook flink opgeschroefd. Niet alleen zouden er een hele reeks nieuwe personages bijkomen, er stond tevens een spin-off op stapel, Heroes: Origins, die de kijkers na afloop van het tweede seizoen de kans zouden geven om zelf nóg een extra held te verkiezen. ‘Stond’, want ondertussen is Heroes: Origins alweer afgevoerd. Officieel wegens de schrijversstaking, maar het tanende succes van de moederserie had minstens evenveel te maken met de beslissing.

Bij de start van de tweede reeks – die begint vier maanden na de gebeurtenissen op Kirby Plaza, en draait rond het mysterieuze virus dat de ‘heroes’ in hun bloed hebben – waren de kijkcijfers nog op niveau, maar al snel begonnen ze te dalen. Critici en fans spuiden bovendien in kranten en tijdschriften en op het internet ongezouten kritiek. Op de nieuwe personages, die maar weinig harten konden veroveren. Op het tempo, dat in vergelijking met het eerste seizoen een slakkengangetje was geworden. Op de veel te lang uitgesponnen verhaallijn rond Hiro, die in het Japan van de 17e eeuw zijn eigen samoeraiheld Takezo Kensei ontmoet. Op de pijnlijk gênante romantische zijsprongetjes rond Claire en – opnieuw – Hiro. Heroes was kortom niet langer ‘hot’.

No more heroes?

En dus deed creator en schrijver Tim Kring iets wat maar heel zelden gebeurt: hij bood zijn excuses aan. In een interview met Entertainment Weekly in november bekende hij ootmoedig dat hij fouten had gemaakt en dat hij een groot deel van de kritiek best kon begrijpen. ‘Het heeft te lang geduurd vooraleer we het achtergrondverhaal op poten hadden gezet’, aldus Kring (pas in de zevende aflevering begin je te snappen waar de makers naartoe willen), ‘en de manier waarop we de nieuwe personages geïntroduceerd hebben was fout.’

Voor Heroes was de schrijversstaking dan ook een geluk bij een ongeluk. Op het moment dat de scenaristen de pennen neerlegden, had men stof voor elf afleveringen, waarbij de laatste was opgevat als een soort ‘kleine finale’. Nu er een akkoord is en Hollywood weer aan het werk kan, lijkt de kans klein dat Heroes de draad zomaar weer zal oppikken. Kring kan naar eigen zeggen immers slechts drie nieuwe afleveringen maken voor het einde van het Amerikaanse tv-seizoen in mei, en zo’n minicomeback ziet hij niet zitten. Wellicht wordt het tweede seizoen definitief ingekort, en mogen de schrijvers met hernieuwde moed aan de derde reeks beginnen. Laten we hopen dat ze tijdens de stakingsacties eens goed hebben kunnen nadenken over hoe ze dat zullen aanpakken.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content