Maandag 1/3, 21.10 -Canvas

Met de Omloop Het Nieuwsblad wordt deze week het wielerseizoen echt op gang geschoten, maar op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is het nog even wachten. Met De Flandriens kunt u echter nu al aardig in de stemming komen, want zes afleveringen lang laten productiehuis De Mensen en Michel Wuyts de wielerfans de grootse Belgische gloriemomenten van de laatste vijftig jaar in die twee wedstrijden herbeleven. ‘Belgen zien graag Belgen winnen’, klinkt het bij regisseur Mark Bynens. ‘En in welke klassiekers zijn we beter dan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix?’

Wie zijn dan die zogenaamde Flandriens?

Mark Bynens: De voorwaarde was dat ze minstens twee keer de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix gewonnen hebben. Een lucky shot telt niet. (Lacht) Er is slechts één uitzondering op de regel: Freddy Maertens. Hoewel die er niet één keer op het hoogste schavotje stond, is hij toch twee keer wereldkam-pioen geworden en heeft hij in de klassiekers een belangrijke rol gespeeld. Bovendien is hij diegene die bezoekers rondleidt in het centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Andere renners gaan van Rik Van Looy tot en met Stijn Devolder.

Worden we in de eerste aflevering meteen vijftig jaar terug de tijd in gedemarreerd?

Bynens: Wees gerust: je zult weer op het puntje van je stoel zitten. Zelfs zoveel jaren na datum bezorgen de beelden van de overwinningen je nog steeds kippenvel. Toch is het ons niet louter om een historisch accuraat verslag te doen. We hebben de oud-winnaars fijn meegenomen op café, waar ze nog eens rustig op hun triomf kunnen terugblikken. Zo worden die mannetjes op de fiets ook mensen. Die smeuïge verhaaltjes maken de koers. En geloof mij, tegenover Michel Wuyts worden ze verrassend loslippig.

Aha! Hebben ze dan werkelijk nog grote onthullingen gedaan?

Bynens: Hmm, laten we zeggen dat er ondanks onze uitgebreide research toch nieuwe elementen naar boven komen. (Lacht) Neem de veelbesproken Ronde van Vlaanderen van 1977. Freddy Maertens beweerde toen dat Roger De Vlaeminck hem 300.000 frank heeft beloofd om met hem tot aan de meet te rijden, terwijl hij wegens een ongeoorloofde fietswissel al uit koers was gezet. Maertens heeft nadien zijn woorden ingetrokken, maar laat bij ons alsnog uitschijnen dat er toch méér aan de hand was. Het zal er wel weer bovenhands opzitten, want De Vlaeminck ontkent alles.

Leeft dat na al die tijd nog?

Bynens: Zeker wel, het vuur dooft niet! Heel opvallend: zelfs iemand als Rik Van Looy, 76 intussen, kan zich de gebeurtenissen nog levendig voor de geest halen. Zijn vete met Eddy Merckx bijvoorbeeld, die hem er in 1968 van beschuldigde van in zijn wiel te hangen. Het blijft een welles-nietesspelletje. Uiteindelijk blijkt wel dat ze tot aan de dood van die andere grote, Rik Van Steenbergen, een keer per jaar samen gingen eten en dat ze erover denken die traditie met hun tweeën weer op te pikken. Van Looy heeft zich vijf jaar geleden trouwens een nieuwe fiets aangeschaft: ‘Een Eddy Merckx, voor een prijsje.’ (Lacht) Eigenlijk is wielrennen de ultieme reality: je kunt je niet wegsteken.

Een onverlaat zou durven te beweren dat er geen echte Flandriens meer bestaan…

Bynens: Als Flandrien betekent dat de wielrenner in kwestie een lelijke kop heeft en houterig op zijn fiets zit, dan is de laatste Flandrien gestorven met Briek Schotte. De renners van nu hebben er hun eigen definitie voor: iemand die door weer en wind op kasseien kan rijden en vecht tot aan het einde. En zo hebben we er nog wel enkelen rondfietsen.

Blikken jullie ook vooruit op de komende voorjaarsklassiekers?

Bynens: Met Tom Boonen en Stijn Devolder hebben we het er zeker over gehad, maar het was nog wat vroeg om hen echt al een pronostiek te laten geven. Boonen kan dit jaar het record van Roger De Vlaeminck evenaren als hij voor de vierde keer Parijs-Roubaix wint. En De Vlaeminck zegt wel dat hij er geen moeite mee heeft, maar volgens mij zal hij toch even zijn adem inhouden. ‘Pas als hij me met een vijfde zege overklast, zal ik hem feliciteren’, klinkt het.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content