Wes, Brad, Paul Thomas, Roy, Lindsay en Michael: voor de filmliefhebber is het niet makkelijk om de Anders(s)ons nog uit elkaar te houden.

Wes, Brad en Paul Thomas zorgen voor de grootst mogelijke verwarring: drie Amerikanen, drie regisseurs, drie generatiegenoten én alle drie recent een nieuwe film uit. Maar hun stijl kon niet meer verschillen. De drie andere Ander(s)sons zorgen voor minder problemen: Roy omdat hij een Zweed is en zijn naam een dubbele ‘s’ heeft; Lindsay en Michael omdat het om Britten gaat die hun hoogdagen beleefden in de jaren zestig en zeventig.

WES ANDERSON1969

1 Een van de eigenzinnige talenten van Indiewood (ook wel de Frat Pack genoemd), een generatie die absurde humor, verhalende experimenten en excentriek gedrag combineert. Jongste film: The Darjeeling Limited (2007), een absurdistische tragikomedie over drie broers die naar India reizen om er zichzelf en elkaar te vinden.

PAUL THOMAS ANDERSON1970

2Misschien wel de meest getalenteerde cineast van zijn generatie. Werd op basis van zijn ensemblefilms Boogie Nights (1997) en Magnolia (1999) uitgeroepen tot de nieuwe Robert Altman. Jongste film: There Will Be Blood (2007), een gitzwart olie-epos waarin Anderson afrekent met het ideaal van de selfmade man, geïncarneerd door een bezeten Daniel Day-Lewis.

BRAD ANDERSON1964

3Verdiende zijn sporen bij de betere tv-series ( Homicide: Life on the Streets, The Shield) en transformeerde Christian Bale tot een wandelend geraamte in The Machinist. Jongste film: Transsiberian (2007), een sombere thriller met Woody Harrelson, Emily Mortimer en Ben Kingsley, met als exotische achtergrond de transcontinentale treinreis van Beijing naar Moskou.

ROY ANDERSSON1943

4Zweedse regisseur die begin jaren zeventig hoge ogen gooide op filmfestivals met A Swedish Love Story (1970) en Giliap (1973) en daarna weinig van zich liet horen maar begin deze eeuw een fel opgemerkte comeback maakte met Songs from the Second Floor (2000). Jongste film: You the Living (2007), een aaneenschakeling van tragikomische, strak in beeld gezette taferelen vol absurde humor.

LINDSAY ANDERSON1923-1994

5Bekendste en meest radicale regisseur uit de Free Cinema-beweging, die met uit het leven gegrepen en sociaal alerte films frontaal botste met het Britse filmestablishment. Beroemdste film: If… (1968), een vernietigende aanval op het Britse kostschoolsysteem waarin een even diabolische als charismatische Malcolm McDowell zijn fel opgemerkte entree maakt.

MICHAEL ANDERSON1920

6Deze onpersoonlijke vakman die zijn tijd verdeelde tussen Londen en Hollywood was tot het beste ( The Quiller Memorandum; 1966) en het ergste ( Orca; 1977) in staat. Beroemdste film: Around the World in Eighy Days (1956), destijds succesvolle Jules Verneverfilming die nu veel van zijn pluimen heeft verloren.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content