21.00 – BBC1

Kort. De dramaversie van An Inconvenient Truth – oftewel de eerste twee-delige milieubewuste televisieserie.

Thriller. Burn Up is niet zomaar een verfilmd vermanend vingertje, wel een door de werkelijkheid geïnspireerde samenzweringsthriller. Of zoals maker Simon Beaufoy het zelf verklaarde: ‘Het heeft ons als dramaturgen heel wat tijd gekost om tot de kern van het onderwerp te komen. De beste manier om er toe te komen was in de vorm van een thriller. Het was een fantastisch researchproject. Zodra de hoge piefen van de olie-industrie wisten dat ik geen journalist of documentairemaker was, vertelden ze me enkele zeer opmerkelijke zaken. Ze konden niet wachten om met een dramaturg te praten.’

Verhaal. In de aanloop naar een belangrijke klimaattop wordt een team geologen vermoord in de Saudische woestijn. Ondertussen komt de jonge Tom McConnell onverwacht aan het hoofd van oliemultinational Arrow Oil en moet hij zich staande zien te houden in de rechtszaak die een milieubewuste Inuitvrouw hem aansmeert. Dat doet hij samen met beste vriend en harde lobbyist Mack én de kersverse, idealistische vice-president Holly. Het is een voortdurend afwegen van economische en ecologische belangen.

Vervolg. Jawel, tussen de groene besognes door bloeit er een romance. Maar: er vallen ook nog meer doden (al dan niet door eigen hand), er is sprake van verraad, samenzwering en bedrog. En dat terwijl de aarde vervaarlijk blijft opwarmen en één lucifer voldoende zou zijn om de laag methaangas onder het steeds dunner wordende poolijs in brand te steken. Ondanks dat apocalyptische tintje blijven de makers erbij dat door het voortdurend updaten van de research het script ‘even hedendaags en realistisch is als het voorpaginanieuws van vandaag’.

Troeven. Hoewel geld geen garantie voor kwaliteit is, zat Burn Up met een budget van vijftien miljoen dollar alvast niet om geld verlegen. Schrijver is de meermaals bekroonde Simon Beaufroy, die eerder het verhaal van The Full Monty pende. Bovendien wisten de BBC en het productieteam enkele grote acteurs te strikken. Bradley Whitford won een Emmy voor zijn prestatie in The West Wing, Rupert Penry-Jones schitterde in Spooks en iederéén herinnert zich nog Neve Campbells geschreeuw in Scream1, 2 en 3, alsook haar lesbische avontuurtjes in Wild Things.

Doel. Volgens Stephen Garret van productiehuis Kudos Film and Television wordt het een ‘krachtige cocktail van feit en fictie waarvan we hopen dat hij evenzeer informeert als entertaint’.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content