Eén driesterrenprogramma en verder veel opgewarmde en lauwe kost: ziedaar de nieuwe tv-oogst. Ons toestel op eBay zetten wordt steeds verleidelijker. Door Stefaan Werbrouck

Door Stefaan Werbrouck

De Keien van de Wetstraat ***

Elke vrijdag, ca. 23.00 – Canvas’Ik heb geleerd dat het ook op televisie mogelijk is om een zinnig gesprek te voeren’, zei Louis Tobback na afloop van zijn passage in De Keien van de Wetstraat. En als Louis – een man die even karig is met complimentjes als Joëlle Milquet met het woord ‘ja’ – het zegt, moet er iets van aan zijn. De ingrediënten zijn simpel: één politicus, twee ondervragers en een halfuur schermtijd waarin gepraat wordt over de politieke actualiteit. Voor één keer wordt het gesprek bovendien niet op een geforceerde manier opgeleukt met allerlei rubriekjes – met uitzondering dan van het rondje dilemmavragen op het einde – en laat men elkaar uitspreken. De enige toegeving die de makers hebben gedaan, is dat ze in de eerste twee afleveringen politici uitnodigden (Bart De Wever en Tobback) van wie ze wisten dat ze zouden pakken op televisie. Oké, De Keien van de Wetstraat is weinig origineel – uiteindelijk doet Canvas niets meer dan het gat vullen dat geslagen was na het heengaan van Polspoel & Desmet – maar hebt u de afgelopen weken een programma gezien dat dat wél was?

De Provincieshow **

Elke vrijdag, 20.40 – éénAdmiral Freebee met een stomend Living For The Weekend. The Violent Husbands met een kletterend De Boeren van Vroeger. En vooral Daan, begeleid door piano en geroffel van Isolde Lasoen en een paar andere, minder fotogenieke trommelaars, met een bloedstollende versie van The Player. Op muzikaal vlak is De Provincieshow alvast een flinke stap vooruit in vergelijking met bijvoorbeeld Het Swingpaleis. Alleen spijtig dat het format rammelt: hoe hard men in de studio ook zijn best doet om de rivaliteit tussen de Vlaamse provincies op de spits te drijven, het blijft een lauwe bedoening (als men er het Waalse landsgedeelte had bijgenomen, dan was dat gezien de sfeer vandaag wellicht helemaal anders gelopen). En ondanks een paar leuke interventies (bij een interview met ‘Beauty & and The Beast’ Luc De Vos en Evy Gruyaert: ‘We beginnen natuurlijk met the Beauty. Luc De Vos, zeg eens…’) hadden we toch meer verwacht van Peter Van de Veire. Nee, De Provincieshow is vooral een stevig argument om eens een écht muziekprogramma te maken.

10 Jaar Man Bijt Hond *

Nog tot 27/9, ca. 22.10 – één 10 Jaar Man Bijt Hond had een eerbetoon moeten zijn aan een van de belangrijkste Vlaamse tv-programma’s van de laatste jaren, de reeks die zowel Woestijnvis op de kaart zette als de VRT van de vergetelheid redde, maar men is niet helemaal geslaagd in dat opzet. De gesprekjes met de reporters of passanten van toen voegen zo weinig aan het programma toe dat dit in se gewoon een herhaling is, en dan nog één waarin heel veel stukjes zitten die nog maar pas op tv waren: we zien er toch het nut niet van in om een paar maanden na dato Kamagurka nóg eens langs de Belgische grens te zien tuffen. Een tweede reden is dat veel van de gekozen fragmenten eigenlijk zo in In De Gloria zouden kunnen, zoals de verkiezing van Miss Duif (waarbij de winnares gekleed ging in een echt duivenpak) of de gesjeesde charmezangers die een abominabele serenade ( ‘Het is zondagochtend / Jij zet koffie / Ik ga om broodjes’) brachten aan hun geliefde. Na een paar weken begon je je af te vragen waarom Man Bijt Hond beschouwd wordt als het symbool van de ‘anti-uitlachtelevisie’, en dat verdient het programma toch niet.

Mama Staakt, Tante Kaat Waakt *

Elke woensdag, 19.35 – VijfTVDe nieuwe man bestaat echt, dat hebt u vorige week zelfs kunnen lezen in ons moederblad Knack. Alleen heeft hij nog niet de weg gevonden naar Mama Staakt, Tante Kaat Waakt. Daar zijn de mannen nog altijd luie stoethaspels met twee linkerhanden, die zich hele avonden achter een computerscherm verstoppen of die – zoals bij onze persoonlijke favoriet – na het eten plotseling ‘een aanval van vermoeidheid’ krijgen en even in bed moeten kruipen. Pas als moeder de vrouw drie dagen weggaat en haar man met huishouden en kinderen achterlaat, daagt het bij hen dat de was en de plas toch meer inhoudt dat ’s namiddags naar Oprah zitten kijken. Gelukkig staat akela Tante Kaat paraat om hen bij te staan met raad en daad. Het concept had leuke televisie kunnen opleveren – een beetje zoals Supernanny, maar dan voor grote kinderen – alleen gaan de makers te vaak voor de gemakkelijke lach, door de nieuwbakken huismannen te overstelpen met opdrachten (een kinderbarbecue organiseren bijvoorbeeld) en vooral te focussen op hun gefoeter.

Huwelijk uit Handen *

Elke dinsdag, 20.35 – VTMDe huwelijksdag is, als we de getuigen mogen geloven, de mooiste dag van je leven, dus waarom zou je die uit handen geven? Wel, voor het geld en het gemak, zo blijkt. Bianca en Jurgen uit de eerste aflevering van Huwelijk uit Handen hadden 10.000 euro veil voor hun feest, maar toen Rani De Coninck voorstelde om een weekje naar Center Parcs te trekken en alles gratis te laten organiseren door hun familieleden, twijfelden ze geen moment. Omdat het aanstaande echtpaar een nogal zwart kantje had – er liep thuis bijvoorbeeld een tarantula rond – besloot de familie op aansturen van wedding planner en ‘floraal vormgever’ Jean-Pierre alles in het teken van Halloween te plaatsen. Er werd een zwarte trouwjurk uitgekozen, een beslissing die de moeder van de bruid ettelijke slapeloze nachten bezorgde, een uitgeleefde fabriekshal kreeg een zwart plastic kleedje en op de grote dag bleek zelfs de verantwoordelijke schepen zwart (al kon het feit dat het huwelijk in Sint-Niklaas werd voltrokken daar ook voor iets tussen zitten). Volgens VTM moet Huwelijk uit Handen een feest van grote emoties en feelgood-tv zijn, maar wij zagen weinig dat we nog niet elders hebben gezien.

Slimmer dan een kind van 10

Elke donderdag, 20.35 – VT4De eerste kandidaat in Slimmer dan een kind van 10 was een jongeman die net op de dag van de opnames zijn vrijgezellenavond aan het vieren was, en die om die reden veeleer het predicaat ‘zatter dan een student van 20’ verdiende. Het resultaat was een gênant stukje televisie, waarbij de kerel vooral wilde scoren bij zijn vrienden in het publiek en presentatrice Goedele Liekens de situatie op geen enkel moment onder controle kreeg. Maar we moeten eerlijk zijn: de overgrote meerderheid van de kandidaten van de quiz zijn nuchter. Het grootste probleem van Slimmer dan een kind van 10 is echter dat het programma dan nog erger is, want slaapverwekkend saai. Quizmaster Liekens, die zichzelf vooraf een beetje overmoedig ‘de nieuwe Erik Van Looy’ had genoemd, valt vooral op met haar amechtige pogingen om in de huid te kruipen van een leuke maar strenge kinderjuf. En de vragenrondes worden zo lang uitgesponnen dat je al snel alle interesse verliest. Bovendien: het feit dat de kandidaten er letterlijk na élke vraag aan herinnerd moeten worden dat ze een paar hulplijnen te hunner beschikking hebben, bewijst dat niet dat ze de titel niet echt waard zijn?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content