Vrijdag 8/1, 22.45 – Canvas

Na het voorsmaakje van De Toestand is er in het nieuwe jaar nog meer Siegfried Bracke: elke vrijdag met… Bracke op vrijdag. En voor wie dat niet volstaat, broedt de logebroeder met de stekelige vragen intussen al op een nieuwe reeks van voornoemd praatprogramma.

Maar eerst dus ‘Bracke op vrijdag’. Hoe zal dit programma zich onderscheiden?

Bracke: Ook nu voer ik een gesprek met een gast maar, in tegenstelling tot De Toestand, gaat het over meerdere onderwerpen. Ik wil het verschil maken door nieuwsfeiten op te pikken die de week voordien in de waan van de dag verloren zijn gegaan. Begin december was er bijvoorbeeld veel te doen over de Europese veroordeling van Vlaanderen inzake fijn stof. Dan vraag ik mij af waarom er niets gezegd wordt over die andere 87 veroordelingen. Ons land is een hevige minnaar van de Europese gedachte, maar op Griekenland na ook de slordigste leerling van de klas. Daar wil ik het dan wel eens over hebben.

En met welke thema’s combineer je dat dan?

Bracke: Wel, over voorgaand onderwerp hebben we toevallig de proefopname opgenomen met Kathleen Van Brempt, nu weer Europarlementslid. Bij elke gast wil ik op zoek gaan naar iets wat nog niet geweten is. Weinig mensen weten dat Van Brempt met een politicoloog getrouwd is. Dan wil ik wel eens weten wat voor gesprekken zij hebben over het reilen en zeilen in de Wetstraat.

Hoe ver wil je gaan in ‘wat niet geweten is’: moeten je gasten vrezen voor vragen over hun eventuele minnaar of minnares?

Bracke: (Heftig) Dat is absoluut niet aan de orde! Wat tussen consenting adults gebeurt, daar hebben wij geen zaken mee. Neen, ik heb het uiteraard over zaken die relevant zijn voor het algemeen belang. Om een ander voorbeeld te geven: ik hoop ook Andreas De Leenheer, oud-rector van de Universiteit Gent, te gast te kunnen hebben. Zijn zoontje is ooit verongelukt, ook iets wat niet algemeen bekend is. Zijn erfenis is verdeeld over zijn drie andere kinderen en het vierde deel besteedt De Leenheer aan een fonds dat studiebeurzen voorziet voor wiskundigen. Zoiets lijkt me relevanter.

Je noemt nu een academicus. Wil je met ‘Bracke op vrijdag’ weg van de vijver die door ‘De keien van de Wetstraat’ is leeggevist?

Bracke: Ik wil die vijver absoluut verbreden. Natuurlijk blijf ik politici vragen, maar daarnaast wil ik in Bracke op vrijdag ook mensen uit de bedrijfswereld, de zorgsector of de kunsten ontvangen. Vraag mensen in de straat wie de rectoren zijn van onze universiteiten – instituten die toch van vitaal belang zijn voor onze samenleving – en ze moeten je het antwoord schuldig blijven. Reden te meer dus om academici te interviewen.

Welke balans maak je op na het experiment van ‘De Toestand’?

Bracke: Dat programma hebben we gemaakt om te zien hoe sober we konden gaan: filmpjes noch decor, enkel een gesprek waarbij je goed bij de les moest blijven. Ondanks de confronterende aanpak en het late uitzenduur haalden we behoorlijke kijkcijfers én kregen we ontzettend veel positieve reacties – zo veel dat ik het haast merkwaardig vond. Ik heb vernomen dat hier en daar wel wat lacherig werd gedaan over de aanpak (onder meer in ‘Het gesproken dagblad’ van ‘Man bijt hond’; nvdr.). Toch hoorde ik vooral dat een programma als De Toestand tot de taak van de openbare omroep behoort. Vandaar dat er een tweede reeks komt. Wanneer is nog niet duidelijk, maar ik kan je wel vertellen dat ik deze keer ook vrouwen wil ontvangen. Met enkel mannelijke gasten zijn we vorige keer toch wat tekortgeschoten.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content