Kleurt uw kerst straks blauw ofkijkt u, als het op Blu-ray aankomt,liever nog even de kat uit de al danniet verlichte boom? Of ook: alles wat u altijd al over Blu-ray wilde weten, zónder Test-Aankoop te moeten lezen.

Is Blu-ray écht zoveel beter dan dvd?

Ja. We zouden u kunnen platwalsen met een hoop technische gegevens en een uitleg over beeldlijnen en blauwe lasers, maar dat interesseert u geen zier, en ons evenmin. Het komt erop neer dat het beeld er scherper uitziet, de kleuren dieper zijn en – ook niet onbelangrijk – het geluid voller klinkt.

Voorwaarde is wél dat u over een HD-tv beschikt. De kans is echter relatief groot dat dat ook zo is: tegen eind dit jaar zou zestig procent van de Belgische gezinnen zo’n tv in huis hebben, en die andere veertig procent volgt de komende jaren. Als u toch meent daaraan te kunnen ontsnappen, wensen we u veel succes in uw zoektocht naar een niet-HD-tv – die op iets trekt.

Zal Blu-ray dvd ooit volledig vervangen?

Mogelijk, al zal het niet zo’n vaart lopen als toen dvd VHS naar het Paleolithicum kegelde. En zelfs dat heeft tien jaar geduurd. Die vraag is niet eens zo relevant omdat, in tegenstelling tot VHS en dvd, Blu-ray compatibel is met zijn voorganger: een Blu-rayspeler speelt niet alleen Blu-rays, maar ook dvd’s, cd’s en – in het geval van de PlayStation 3 – games.

Wie intussen een stapel dvd’s heeft verzameld, hoeft zich dus geen zorgen te maken: hij kan die zonder probleem in een Blu-rayspeler schuiven. Het omgekeerde – Blu-rays in een dvd-speler – lukt evenwel niet, en misschien ook niet onbelangrijk is dat de beeldkwaliteit van een dvd in een Blu-rayspeler niet wordt geüpgraded. Dat is geen ramp, maar om 2001: A Space Odyssey te verorberen op een manier die – we overdrijven niet – zelfs Kubrick had doen watertanden, zal u alsnog een aantal dvd’s tegen Blu-rays moeten inruilen.

Hoe lang houdt Blu-ray stand?

Geen flauw idee. We gokken op tussen de tien en dertig jaar – in dit hoogtechnologische tijdperk honderd-tachtig mensenjaren. Non-believers merken niet geheel onterecht op dat de toekomst aan harde schijven is, niet aan blinkende schijfjes. De cd-verkoop zit al jaren in dalende lijn, die van dvd’s begint ook flink te sputteren en het is enkel een kwestie van tijd voor Blu-ray op het plafond stuit – waar het nu nog aan spectaculaire snelheid heen spurt: er werden dit jaar al 140 % meer Blu-rays verkocht dan vorig jaar.

Die non-believers gaan echter uit van een nog ongeloofwaardig scenario. Feit is dat we in de toekomst wellicht allemaal een harde schijf van duizend terabyte in de living hebben staan met al onze favoriete films, platen, foto’s en zelfs kookboeken. Voorlopig moeten we het echter stellen met harde schijven tot tien terabyte, en dan ben je al snel duizend euro kwijt. Daar kunnen dan wel makkelijk 250 films in HD op, maar die moet je ook nog altijd kopen.

U kunt ze ook illegaal downloaden, maar rekent u even mee. Een Blu-ray heeft een capaciteit van 25 tot 50 gigabyte nodig om er een film in HD op te krijgen. Het op een na goedkoopste en meest gangbare internetabonnement van Telenet kost 43 euro per maand en laat je toe om 25 gigabyte te ontvangen. Proficiat! U hebt zonet een gratis Blu-ray gedownload voor 43 euro – minimum. Uiteraard zullen die prijzen de komende jaren flink dalen, maar tegen dat u ooit zorgeloos films in HD van het net plukt, hebt u al twee Blu-rayspelers versleten.

Zijn alle Blu-ray- spelers even goed?

Neen. Er is een reden waarom de ene 150 euro kost en de andere 1500 euro, maar dat geldt ook voor dvd-spelers of elk ander elektronicatoestel. Vraag is wat u ermee wil doen: wil u er een peperdure home cinema mee inrichten of hem gewoon op uw HD-tv-aansluiten? In het laatste geval kiest u toch voor het goedkoopste model dat er een beetje goed uitziet. Let er wel op dat hij BD-Live – ook wel Profile 2.0 – ondersteunt, waarmee u online van een aantal interactieve features kunt gebruikmaken. Soms zijn die interessant, vaak niet, maar er is toch niet echt een meerkost aan verbonden. Zowat alle nieuwe Blu-rayspelers ondersteunen BD-Live. Doet een toestel dat niet, dan is het wellicht een oud model.

Is alles op Blu-ray verkrijgbaar?

Geduld! De meeste blockbusters komen tegenwoordig zowel op Blu-ray als op dvd uit. Dat cinefielen en/of popcornvreters de voorkeur geven aan Blu-ray, blijkt uit de verkoopcijfers van The Dark Knight: een kwart vande kopers koos voor Blu-ray, wat totaal niet in verhouding staat tot het aantal gezinnen dat op dit moment een Blu-rayspeler in huis heeft.

Maar er zijn ook al heel wat klassiekers op Blu-ray uit – van Snow White and the Seven Dwarfs over Dr. No en A Clockwork Orange tot Fanny and Alexander. Elke maand komen er bovendien tientallen bij, en inmiddels zijn ook de eerste tv-series, zoals Mad Men en CSI, op Blu-ray beschikbaar.

Is Blu-ray zijn geld wel waard?

Laten we het zo stellen: als u stekeblind bent, nog geen HD-tv hebt of enkel naar Deense karakterdrama’s kijkt, zit u nog even goed met uw oude dvd-speler. Geeft die er ooit de brui aan, vervang hem dan toch door een Blu-rayspeler. U kunt er nog altijd uw dvd’s op afspelen, en wie weetbesluit u ooit om wel een bril te dragen, u een HD-tv aan te schaffen of ook eens naar een groots epos in cinemascopeformaat te kijken.

Hebt u daarentegen al een HD- en trekt u ’s avonds al eens een zak chips open om vanuit uw luie stoel een filmpje te bekijken, zouden we níét twijfelen. Zeker niet nu heel wat filmverdelers hebben aangekondigd de prijs van Blu-rays aanzienlijk te verlagen. Nu kosten die soms nog tien euro meer dan een ‘gewone’ dvd. Dat verschil wordt dus kleiner, terwijl de verdiensten van een Blu-ray op vlak van beeldkwaliteit én extra’s beduidend groter blijven.

Win een PhilipsBlu-rayspeler plustien Blu-rays.Zie pagina 8.

Trakteert op FOCUSKNACK .BE

Door Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content