‘Leve de beschaving!’ rondt cultureel protest in Nederland af

© EPA

“Bezuinigingen op cultuur moeten als een minachting voor de beschaving ervaren worden”, stelt cabaretier Freek de Jonge.

Het cultuurdebat woedt in Nederland zo mogelijk nog sterker dan bij ons. Afgelopen weekend schreeuwden zo’n 100.000 mensen luidkeels hun ongenoegen uit over de geplande bezuinigingen op kunst en cultuur van de regering-Rutte.

In bijna zeventig steden en dorpen verspreid over heel Nederland vonden zaterdag manifestaties plaats. Op het Leidseplein in Amsterdam was de opkomst met 20.000 mensen het hoogst. Volgens de organisatie is de actie dan ook meer dan geslaagd.

“De bereidheid van het publiek om hun stem te laten horen is overweldigend gebleken. Mensen realiseren zich terdege dat de toegankelijkheid van cultuur in hun eigen leefomgeving op het spel staat en dat de tijdsdruk om er nog iets aan te doen enorm hoog is.”

Tijdens de protestacties konden mensen ook een petitie ondertekenen tegen de “buitenproportionele bezuinigingsmaatregelen”. Volgens de organisatie hebben “tienduizenden Nederlanders” hun handtekening gezet.

Stijging btw

De regering-Rutte wil niet alleen zo’n 200 miljoen euro besparen op de cultuuruitgaven, maar de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen ook gevoelig verhogen. Een ultieme poging van vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer om de verhoging een jaar uit te stellen, strandde eind vorige week op een afwijzing van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV.

Daardoor stijgt de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen vanaf 1 januari van 6 naar 19 procent. Die maatregel moet de regering zo’n 90 miljoen euro opleveren.

‘Leve de beschaving!’

Met het evenement ‘Leve de beschaving!’ in de Heineken Musical Hal in Amsterdam krijgen de acties van de voorbije drie weken maandagavond nog een staartje. Cabaretier Freek de Jonge presenteert de show, die integraal uitgezonden wordt op Nederland 2. De uitzending is een samenwerking van de EO, AVRO, VPRO, VARA en de NTR. Volgens De Jonge is het “ongekend” dat vijf omroepen hun krachten verenigen voor zo’n liveverslag van een protestmanifestatie.

“Deze avond wordt een ode aan de cultuur, die zo diep geworteld is in onze samenleving dat bezuinigingen erop als een minachting voor de beschaving moeten worden ervaren”, stelt hij. “We willen bereiken dat het kabinet zich naar aanleiding van de inhoud en al dat moois dat we presenteren, nog eens buigt over de onevenredige bezuinigingsplannen.”

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content