Sorry, Not Sorry: street art verovert Gent

Kunstwerk van Itzel Najera Luna © gf

Grote graffitikunstwerken duiken her en der in de Gentse binnenstad op. Duizend miniatuurbeeldjes van vluchtelingen worden verspreid over de stad. Lichtinstallaties palmen de straten in. Allemaal aanwijzingen dat Gent zich klaarmaakt voor de apotheose van het straatkunsttraject ‘Sorry, Not Sorry’ dat op 7 en 8 mei plaatsvindt.

In 2016 is het cultureel thema van de stad Gent ‘Kunst op straat’. De stad wil inzetten op legale kunst op minder traditionele plaatsen. Daarnaast wil Gent jonge kunstenaars helpen om hun werken te exposeren op niet zo vanzelfsprekende locaties. Circa, het cultuurcentrum van de stad, sloeg de handen in elkaar met kunstcollectieven Topo Copy, Kapow en 019 om in functie van het themajaar een street art traject op te richten.

Muurschildering van de Gdansk School of Murals
Muurschildering van de Gdansk School of Murals© gf

De eerste editie van het straatkunstfestival Sorry, ‘Not Sorry’ begon 192 dagen geleden met de creatie van een muurschildering van de Gdansk School of Murals. In het kader van een uitwisselingsproject kwamen enkele kunstenaars naar Gent om een werk te maken in de Jan Palfijnstraat. Recent trokken er ook enkele studenten van het KASK Conservatorium naar het opleidingscentrum in de Poolse stad.

Sorry, Not Sorry staat voor het voormalige illegale karakter van street art. ‘Nu wordt graffiti meer getolereerd, maar tot voor kort was dit niet zo’

Sorry, Not Sorry staat voor het voormalige illegale karakter van street art. ‘Nu wordt graffiti meer getolereerd, maar tot voor kort was dit niet zo. Vele artiesten hadden toen spijt dat ze iets illegaal creëerden, maar eigenlijk ook niet omdat ze wel trots waren op hun werk. Daar refereert de naam naar’, zegt Senta Kochanek van het cultuurcentrum Circa.

Er vonden de voorbije maanden al heel wat activiteiten plaats, en ook deze week staan nog heel wat dingen op het programma. De echte apotheose wordt het slotweekend. Op de affiche: een ruim activiteitenaanbod voor een breed publiek.

Sport en kunst

Sport is kunst vinden de organisatoren. Op zaterdag wordt het Urban Sport & Art Festival voor jongeren georganiseerd. Vanaf 13u vinden er onder andere dansvoorstellingen, concerten, demonstraties en een beatbox battle plaats in De Centrale. Op zondag staat het urban dance festival Who’s the boss op het programma. Je kan er workshops dans, optredens en battles bijwonen. Ter plaatse kan je ook jezelf inschrijven om deel te nemen aan een battle.

Niet alleen dans staat centraal. Ook andere, minder bekende sporten komen aan bod. Het Buurtsport-project biedt workshops en demonstraties aan van enkele niet zo voor de hand liggende sporten. Wackitball bijvoorbeeld: een combinatie van squash, tafeltennis en tennis. Ook opkomende sporten als freerunning (zo snel mogelijk van punt A naar punt B gaan) en slackline (balanceren op een strak gespannen band) worden er voorgesteld.

Workshops

Tijdens de apotheose worden er niet alleen dans- en sportworkshops georganiseerd. Ook voor de creatievelingen zijn er verschillende activiteiten: een eetbaar schilderij maken, houtbranden, met enkele restjes iets nieuws creëren, … De workshops vinden telkens in de namiddag plaats in de Sportschuur (Regattenlaan 8) en het Meetingpoint.

Performances

Een festival is niet volledig zonder enkele optredens en performances. Op zaterdag en zondag gaan er verschillende voorstellingen door in het Meetingpoint. De opmerkelijkste is waarschijnlijk TIMISS van Moustapha Sarr. Een acrobaat en een schilder brengen live een kunstwerk tot leven via muziek. Het doel is artiesten uit verscheidene kunstdisciplines met elkaar in contact brengen. De performance vindt plaats op zondag 8 mei om 14u.

Kunstenparcours en straattraject

Sorry, Not Sorry: street art verovert Gent
© Art For Thought

Sorry, Not Sorry wil straatkunst tot bij het grote publiek brengen. ‘Straat als canvas en expositieruimte’, is het credo. Letterlijk, want tijdens het slotevenement zullen verschillende kunstinstallaties de Gentse straten inpalmen. De kunstenaars proberen elk op hun eigen, originele manier het publiek te verrassen. Een voorbeeld is het project ‘Art For Thought’ waarbij kleine porseleinen beeldjes worden omgevormd tot unieke kunstwerkjes. ‘Vroeger waren de beelden erg geliefd, nu wil niemand ze nog. Het is een uitdaging om er opnieuw iets waardevol van te maken’, stelt de kunstenaar. De beeldjes veroverden al Tomorrowland en zijn nu te bezichtigen op Sorry, Not Sorry. ‘Het is leuk om te zien dat de stad street art omarmt als kunstvorm.’

'Singing Light' van Mathew Kneebone
‘Singing Light’ van Mathew Kneebone© gf

Van de Kattenberg tot de Kortrijksepoortstraat, van de Veldstraat tot de Jan Palfijnstraat. Gent werd de voorbije maanden ingenomen door talrijke nationale en internationale (graffiti)kunstenaars. De kunstwerken zijn tijdens het festival te ontdekken met een digitale kaart. Daarnaast kan je ook samen met een gids de Gentse straten afdwalen op zoek naar street art. Een wandeling duurt 2,5u en is gratis. Inschrijven kan hier. Er zijn werken van onder andere Bué The Warrior, die in 2015 de ‘Cultuurprijs voor street art’ kreeg van de stad Gent, en internationale kunstenaars zoals Mathew Kneebone te bezichtigen.

De werken blijven minimum drie jaar hangen. ‘Het blijf natuurlijk wel publieke ruimte. De eigenaar bepaalt wat er mee gebeurt. Het kan dat er plots een ander huis tegen een van de beschilderde muren komt te staan. Dat is ook eigen aan street art: het verandert’, stelt Kochanek.

Het is ook mogelijk om zelf met de spuitbus aan de slag te gaan. De grindbakken aan Dok Noord worden leeggemaakt en het publiek kan er zelf een kunstwerk creëren.

De organisatoren zien Sorry, Not Sorry zeker als een duurzaam project. ‘Jaarlijks zullen er minstens twee nieuwe werken worden gecreëerd om legale street art te promoten’

De organisatoren zien Sorry, Not Sorry zeker als een duurzaam project. ‘Jaarlijks zullen er minstens twee nieuwe werken worden gecreëerd om legale street art te promoten’, stelt Kochanek. Of er een volgende editie komt, kunnen de organisatoren nog niet zeggen.

Meer informatie: sorrynotsorry.gent

Tijdens het festival kan je voor meer informatie ook terecht in het Meetingpoint (Ham 143-147) op zaterdag van 13u tot 22u en op zondag van 13u tot 21u

Evelyne Lemahieu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content