Opnieuw schilderij toegeschreven aan Rembrandt

Het kleine paneel ‘Oude man met baard’ wordt vanaf nu officieel toegeschreven aan Rembrandt.

Onderzoekers hebben een tot nu onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt. Het kleine paneel ‘Oude man met baard’ kan aan de beroemde schilder worden toegeschreven, stelde Rembrandtkenner Ernst van de Wetering in het Rembrandthuis in Amsterdam.

De meester schilderde het omstreeks 1630, aan het eind van zijn Leidse periode. Tot dusver kon niet met zekerheid achterhaald worden wie de maker was van het schilderij, dat in bezit is van een particuliere verzamelaar. Uit technisch onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens met collega’s uit Nederland en de Verenigde Staten blijkt nu dat zich onder het verfoppervlak een onvoltooid zelfportret van Rembrandt bevindt.

Met behulp van moderne scantechnieken konden de onderzoekers pigmenten in verborgen verflagen detecteren. Daardoor konden overschilderde voorstellingen fotografisch zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast vertoont het werk “schilderijtechnische overeenkomsten” met andere schilderijen die Rembrandt rond 1630 maakte, aldus Van de Wetering.

Ook is van het schilderij een kopie bekend die door een leerling in Rembrandts atelier moet zijn vervaardigd op basis van het origineel. Op een reproductieprent uit 1633 is dezelfde man afgebeeld, met de vermelding dat Rembrandt daarvan de maker is. Op grond van deze gegevens is Van de Wetering ervan “overtuigd” dat het schilderij eigenhandig door Rembrandt is geschilderd. Van de Wetering is hoofd van het Rembrandt Research Project, een groep van experts die zich buigt over de authenticiteit van aan Rembrandt toegeschreven werken. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content