Op verkenning in Congolees Brussel

© Belga

Matonge is veruit de opvallendste getuige van de Congolese aanwezigheid in Brussel, maar ook de rest van onze hoofdstad herbergt heel wat koloniale sporen.

Brussel telt heel wat koloniale sporen. Voor een groot deel van die sporen is Leopold II verantwoordelijk. Zijn standbeeld prijkt nog steeds op de Troonplaats, aan de achterkant van het Koninklijk Paleis.

Ook het vlakbij gelegen Warandepark herinnert aan de koloniale tijden. In de omliggende straten hadden verschillende koloniale bedrijven hun zetel. Het Jubelpark en zijn omgeving zijn dan weer gebouwd met opbrengsten uit Belgisch Congo. Of soms schemert de aanwezigheid gewoon door in de naamgeving, zoals bij de Koloniënstraat.

Al is en blijft de Congolese aanwezigheid het meest opvallend in de omgeving van de Naamsepoort. Op het eerste stukje van de Waversesteenweg ligt de temperatuur constant een paar graden hoger. Vroeger bevonden zich hier veel koloniale verenigingen en cafés, tegenwoordig vind je er vooral kruideniers, kappers en klerenwinkels. De naam Matonge verwijst naar de gelijknamige wijk in Kinshasa.

Bokes met Congo

Om die koloniale sporen te ontdekken hebben heel wat Brusselse gidsenorganisaties een Congo-wandeling in de aanbieding. Ook vtbKultuur organiseert vanaf 24 augustus enkele wandelingen onder de titel ‘Bokes met Congo’.

Wie liever op eigen houtje op ontdekking trekt, kan terecht één van de wandelingen van Onthaal en Promotie Brussel uitproberen. Ook het boekje ‘Wandelen naar Congo. Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België’ van Lucas Catherine vormt een ideale leidraad. Het bevat een inventaris van monumenten en ander Congolees koloniaal erfgoed.

Elien Haentjens

Meer informatie over de Congo-activiteiten in Brussel vind je op www.uitincongo.be en www.congo2010.info.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content