Museumprijzen voor vijfde keer uitgereikt

In Vlaanderen gaat het In Flanders Fields Museum met de eer lopen, in Brussel het vernieuwde Cinematek en in Wallonië het Musée de l’Hôpital Notre-Dame à la rose. Een spiegeltent voor het Brusselse BELvuemuseum vormde het decor van de uitreiking.

In Vlaanderen gaat het In Flanders Fields Museum met de eer lopen, in Brussel het vernieuwde Cinematek en in Wallonië het Musée de l’Hôpital Notre-Dame à la rose. Een spiegeltent voor het Brusselse BELvuemuseum vormde het decor van de uitreiking.

De Museumprijs bekroont jaarlijks een Vlaams, Brussels en Waals museum dat zowel qua publieksvernieuwing als qua publieksbetrokkenheid extra inspanningen levert. Voor Vlaanderen ging het In Flanders Fields Museum uit Ieper met de eer lopen.

“Het museum geeft de oorlog op een open, boeiende en hedendaagse manier een menselijk gelaat. Bovendien rust het museum niet op zijn lauweren, het stelt de eigen werking voortdurend kritisch in vraag. Tegen april 2012 wil het museum er volledig anders uitzien. Deze prijs wil de werking van de voorbije tien jaar belonen”, verklaarde Anna Luyten in naam van de jury.

Opmerkelijk goed bewaard
Voor Brussel kreeg het vernieuwde filmmuseum Cinematek de prijs. De jury was dan ook erg lovend. “Het Koninklijk Belgisch Filmarchief is onder de naam Cinematek aan een tweede jeugd begonnen. Het is een erg levendig museum dat in zijn domein tot de absolute wereldtop behoort. Onder andere dankzij de architectuur van Robbrecht & Daem heeft het museum zichzelf opnieuw uitgevonden.”

Voor Wallonië mocht het museum met de welluidende naam Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Roos Museum in Lessen de trofee en bijhorende 10.000 euro in ontvangst nemen. “Niet alleen door haar enorme schoonheid, maar ook door haar grote artistieke, architecturale, medische en sociale waarde is dit museum een unieke plek. Dit gasthuis, dat in 1242 is ontstaan, is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Bovendien kan het publiek een groot deel van het meubilair, de archieven, de kunstwerken en de collecties van medische instrumenten vandaag nog altijd bewonderen”, aldus de jury.

Keuze van het publiek

Naast de jury mag ook het publiek telkens zijn favoriete museum bekronen. Voor Wallonië kwam ook bij de Museum Publieksprijs het Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Roos Museum als winnaar uit de bus. Voor Brussel haalde het Museum van de Nationale Bank van België het als publiekslieveling, voor Vlaanderen ging de eer naar het Openluchtmuseum van Bokrijk. De drie laureaten mochten elk een som van 2.500 euro mee naar huis nemen.

Naast de volwassenen mochten de kinderen voor het tweede jaar op rij hun stem uitbrengen. Voor Vlaanderen deelden ze de mening van de volwassenen: het Openluchtmuseum van Bokrijk is ook hun lieveling. Voor Brussel kozen de allerjongsten voor het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, voor Wallonië droeg het Musée Groesbeeck de Croix uit Namen hun voorkeur weg.

Museumgeluk

Gastheer was het Brusselse BELvuemuseum, dat in 2009 de Museumprijs won. “De Museumprijs heeft ons aangemoedigd om ons museum nog beter toegankelijk te maken voor mensen met een visuele handicap. Op structureel vlak verbeteren we de fysieke toegang en de signalisatie, op inhoudelijk vlak integreren we voelboxen met objecten”, vertelde museumverantwoordelijke An Lavens.

De organisatie is in handen van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, dat sinds begin jaren zestig musea steunt en promoot. “Aangezien een museum ons de wereld laat kennen, is het belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is”, stelde OKV-voorzitter Jozef Dauwe.

Tot slot drukte ook Jean-Pierre de Bandt van advocatenkantoor Linklaters, de belangrijkste partner van de Museumprijs, zijn liefde voor musea uit. “Ze bepalen het geluk in ons bestaan, ze zijn dus essentieel. Ik feliciteer en bedank u allen dus.”

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content