KVS sluit 2010 af met festival Armwoede

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg brengt politici, economen, filosofen, theatermakers en natuurlijk de armen zelf samen.

“Laat ons de armoede onwettig verklaren zoals in de 19de eeuw de slavernij onwettig is verklaard.” Deze gevleugelde uitspraak komt van de Belgische Italiaan Riccardo Petrella, een groot pleitbezorger van het Algemeen Belang. Tot 16 januari nodigt de Koninklijke Vlaamse Schouwburg politici, economen, maatschappelijk werkers, filosofen, theatermakers en natuurlijk de armen zelf uit om te brainstormen over het thema.

Kern van het festival ‘Armwoede/Pauvérité/Powerty’ is Tête à Tête, een reeks gesprekken waarin een expert en een politicus met elkaar in dialoog gaan. Onder andere Frank Vandenbroucke, Karel De Gucht, de Braziliaanse senator Eduardo Suplicy en Riccardo Petrella zelf zetten hun standpunt uiteen. Op basis van de gesprekken brengen drie waarnemers hun persoonlijke statement of powerty op 16 januari te berde.

Twee richtingen

Natuurlijk staat er ook theater op het menu. Zo kruist acteur-maker Guy Dermul, samen met Nico Sturm en David Dermez, in de voorstelling ‘Barakstad’ teksten van de Antwerpse cultschrijver – en naar eigen zeggen ‘arme luis’ – JMH Berckmans met een striemend pamflet van de Franse daklozenspecialist Patrick Declerck. En brengt Simone Milsdochter ‘De Koorts’ van Wallace Shawn, die de brutaliteit van de wereld probeert te begrijpen en het geloof in het algemene fatsoen in vraag stelt.

Walter Hus, de drijvende kracht achter de ‘Marollenopera’, brengt de armen zelf naar de KVS: hij stelt namelijk een orkest met Brusselse straatmuzikanten samen. De theatermaker en beeldend kunstenaar Benjamin Verdonck maakt dan weer de omgekeerde beweging: net als in Antwerpen binnen zijn Kalender-project duikt hij onaangekondigd met een artistieke interventie op in de stad.

Utopisch project

Zowel in de inkomhal als in Café Congo zijn er fototentoonstellingen te zien: zo toont vormgeefster Ann Weckx een reeks beelden van anonieme, op de rug gefotografeerde bejaarden en stelt fotograaf Vincen Beekman zijn met de armenvereniging uit de Marollen, namelijk Vrienden van Het Huizeke, gerealiseerde project voor. Net als in de Afrikaanse Matongewijk, binnen het kader van Visionary Africa, stuurde Beekman ook de bewoners van de Marollen op pad om hun leefomgeving op beeld vast te leggen.

Op 16 januari sluit het festival met een feestelijk programma af. Voor het muzikale luik bundelt het Brussels Street All Stars Orchestra de krachten met de zangers van de Marollenopera, voor het culinaire luik werkt de Brusselse topkok Pierre Wynants van Comme Chez Soi voor de gelegenheid samen met de kookteams van de armoedeorganisaties.

Hoewel het festival kan gezien worden als afsluiter van het Europees Jaar van de Armoede, vormt het voor de KVS vooral het “begin van een utopisch project dat we niet meer loslaten”.

Elien Haentjens

Armwoede/Pauvérité/Powerty, tot 16 januari in en om de Brusselse KVS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content