Kunstenaar Jan De Cock verkoopt patrimonium Brussels Art Institute in Kuregem

© Belga

Jan De Cock heeft zijn atelier en de eeuwenoude gebouwen van het Brussels Art Institute in Kuregem te koop gesteld via Immoweb. Mogelijk komen daardoor zo’n 400 studenten en 50 leerkrachten van de kunsthumaniora Sint-Lukas uit Schaarbeek op straat te staan.

Kunstenaar en meesterbeeldhouwer Jan De Cock kocht midden jaren 90 de voormalige papierschepperij Papeterie de la Meuse in de August Gevaertstraat, op een steenworp van het station Brussel-Zuid, in Kuregem (Anderlecht). In 2013 kreeg de kunsthumaniora Sint-Lukas in Schaarbeek het aanbod van De Cock om deel uit te maken van een “meta-schoolmuseum” en er lessen te volgen tijdens de verbouwingswerken aan hun school.

Het Brussels Art Institute (BAI) werd een multidisciplinaire kunstenplek voor leerlingen, studenten, kunstenaars en mensen uit de buurt en daarbuiten. De leerlingen van Sint-Lukas kunnen er terecht in de ateliers, waar ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen aan de zijde van professionele kunstenaars.

Niet rendabel

De nu 39-jarige De Cock moest voor de aankoop van extra klaslokalen en een multifunctionele jazzbar 1 miljoen euro lenen en stak de voorbije jaren ook nog eens 500.000 euro privégeld in het project. De bank KBC wil nu haar geld terug aangezien het businessmodel van De Cock niet rendabel is.

Bovendien kreeg zijn BAI-project een “nipt onvoldoende” van de commissie Cultuur, met de afwijzing van een subsidie van 900.000 euro. De Cock besliste daarom om zijn patrimonium te verkopen om zijn schulden af te lossen.

Het is een begin van een grote crisis in de sector van cultuur en onderwijs in het bijzonder

De kunstenaar vindt het jammer dat hij moet overgaan tot de verkoop van zijn levenswerk, maar er rest hem naar eigen zeggen geen andere optie. “Ik heb alles geprobeerd om de verkoop te ontlopen. Maar als zelfs een kunstenaar zoals ik, met toch veel contacten in de sector, er niet in slaagt om het te vrijwaren… Het is een begin van een grote crisis in de sector van cultuur en onderwijs in het bijzonder en de versmachtende markteconomie van denken en ageren in het algemeen”, zegt De Cock.

Ook kunstwerken te koop

Het patrimonium wordt te koop aangeboden via Immoweb. De twee gebouwen, waaronder de ateliers, het cultuurcafé en de klaslokalen, zijn samen ongeveer 3.300 m² groot. Ook alle vaste onroerende kunstwerken van De Cock worden mee verkocht, waaronder monumentale stukken van het Tate Modern en de tentoonstelling op het gelijkvloers “Everything for You, Brussels”, met 44 stillevens en 45 sculpturen.

De Cock hoopt dat alles redelijk snel verkocht kan zijn en hoopt dat hij dan uitstel krijgt van de koper zodat hij tegen de zomer een nieuwe locatie kan vinden voor de leerlingen van Sint-Lukas.

Als dit uiteindelijk wordt gereduceerd tot louter verkoop van bakstenen, dan wordt dit een pijnlijk verhaal

“Het zou natuurlijk ook kunnen dat de koper alles wil afbreken en iets nieuws in de plaats willen zetten. Maar het zou ook kunnen dat we een koper vinden die alles wil laten zoals het is, en mee wil investeren in een eliteschool voor België en omstreken”, aldus De Cock.

De vraagprijs van de gebouwen is 3,4 miljoen euro. “Als dit uiteindelijk wordt gereduceerd tot louter verkoop van bakstenen, dan wordt dit een pijnlijk verhaal”, zegt Tom Kestens van Immoweb.

“Als er een koper opdaagt die effectief gelooft in een breder maatschappelijk verhaal, met name de combinatie van kunst en onderwijs, dan kan dit een mooie transactie worden voor beide partijen. Maar dat zal niet in 1-2-3 gebeuren.”

Kunstenaar Jan De Cock verkoopt patrimonium Brussels Art Institute in Kuregem
© Belga

Het uitblijven van de projectbeurs is ook slecht nieuws voor de geplaagde Kuregemwijk, zegt Kestens. “Voor het sociale weefsel en de opwaardering van de wijk is de gedwongen verkoop van het BAI bijzonder slecht nieuws. Daarom hopen we dat er een koper gevonden wordt die het maatschappelijk belang naar waarde schat.”

Sint-Lukas bedreigd

De kunstenaar wijst er tot slot nog op dat hij een open brief heeft gestuurd naar de Vlaamse ministers van Cultuur, Jeugd en Onderwijs en naar Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

“Ik vraag hen uitdrukkelijk dat zij ervoor zorgen dat de leerlingen en leerkrachten van Sint-Lukas opgevangen worden tot ze terug aan de slag kunnen in hun gerenoveerde gebouwen in Schaarbeek.” De leerlingen en leerkrachten van Sint-Lukas kunnen er wellicht pas in de zomer van 2017 terecht.

Bij Sint-Lukas is of the record te horen dat het vooral sneu is voor De Cock zelf. “Wij kunnen tijdelijk terecht in zijn gebouwen. Hij is altijd erg genereus geweest voor ons. Het is jammer dat hij voor zijn project geen steun krijgt van de overheid”, luidt het. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content