Internationale onrust over arrestatie Ai Weiwei neemt toe

Sinds zijn arrestatie heeft niemand nog iets gehoord van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.

De internationale onrust over de verdwijning van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei neemt toe. Ook op zijn gsm is de artiest niet meer bereikbaar. Vooral het stijgend aantal willekeurige arrestaties van verdedigers van de mensenrechten, advocaten en andere activisten in China baart de internationale gemeenschap zorgen. “Dat Ai Weiwei gearresteerd is, verbaast ons niet. Alleen dachten we niet dat het nu al zou gebeuren. En waarschijnlijk had hij dat zelf ook niet gedacht. Laten we het beste hopen”, stelt Pu Zhiqiang, een advocaat die zich bezighoudt met de mensenrechten en de verdediging van Ai Weiwei op zich zou nemen als er iets zou gebeuren.

Ook eerder botste Ai Weiwei wel al eens met de autoriteiten omwille van zijn uitgesproken kritiek op het regime. “Dit keer lijkt de arrestatie wel erg serieus”, vertelde zijn vrouw Lu Qing, die zelf onder huisarrest staat, aan Reuters. “Ze hebben zijn studio doorzocht en hebben allerlei harde schijven en ander materiaal meegenomen. Waarom ze dat materiaal meegenomen hebben, heeft de politie niet verteld. En al evenmin iets over waar Ai zich nu bevindt.”

Jasmijnrevolutie De 53-jarige kunstenaar werd zondag gearresteerd toen hij op het vliegtuig richting Hong Kong wilde stappen. Dat lieten zijn medewerkers via Twitter weten. Eerder had de Ai, een hevig criticus van de regering, al laten weten dat hij eraan dacht om naar Duitsland te trekken. Bovendien annuleerde Ai Weiwei midden februari zijn eerste, in maart voorziene tentoonstelling in China, omdat de organisatoren hem erop hadden gewezen dat het tijdstip niet opportuun was.

Niet alleen Ai Weiwei is het slachtoffer van het regime. Ook vier andere kunstenaars werden op 24 maart na een performance act, waarin het hardhandig optreden van de Chinese regering en de Tunesische Jasmijnrevolutie aan bod kwamen, opgepakt. De vier artiesten, namelijk Huang Xiang, Zhui Hun, Cheng Li en Guo Gai, zijn nog steeds niet vrij. Schrik voor protesten zoals in het Midden-Oosten zetten de Chinese autoriteiten aan tot deze verhoogde acties.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content