Handleiding voor toegankelijk erfgoed voorgesteld

De handleiding wil instaties helpen om hun erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen.

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft in de Gentse Vooruit de publicatie ‘Onroerend erfgoed en toegankelijkheid’ voorgesteld. Onder impuls van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) is een praktische gids ontwikkeld om erfgoed beter toegankelijk te maken.

“Erfgoed toegankelijk maken lijkt triviaal, maar dat is het allerminst”, steekt Wouter Vermeylen van de Gentse Vooruit van wal. Tijdens een wandeling doorheen het complexe gebouw ontdekte minister Geert Bourgeois samen met een rolstoelgebruiker welke grote en kleine ingrepen noodzakelijk zijn om de toegankelijkheid te verhogen.

“Niet alleen voor minder mobiele mensen, maar ook voor blinden en slechtzienden of doven en slechthorenden moet erfgoed beter toegankelijk worden”, aldus auteur Herman van den Bossche.

Voor iedereen

In de nieuwe handleiding wordt het juridisch kader en een overzicht van de adviesverlenende instanties uit de onroerende erfgoedsector en de toegankelijkheidsector geschetst. Daarnaast volgen voorbeelden van aanvaardbare ingrepen voor de erfgoedsector, bestemd voor onder meer eigenaars, uitbaters, architecten, ergoedzorgers maar ook bezoekers en gebruikers.

“Herbestemming en de publiekswerking zijn twee belangrijke klemtonen in ons onroerend erfgoedbeleid”, aldus Bourgeois. “Maar dat erfgoed moet voor iedereen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn.”

Vernieuwd premiestelsel

De minister kondigde een vernieuwd premiestelsel aan waarvan toegankelijkheid een onderdeel vormt. “Er moet ook veel meer met andere sectoren samengewerkt worden.”

De publicatie wordt verdeeld door het VIOE en werd opgesteld in samenwerking met vzw Enter en de Cel Gelijke Kansen in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content