De bloeiende kunstscène van Istanbul: een voorproefje

© Galeri Artist

Wordt Istanbul de nieuwe artistieke hoofdstad? Wij zoeken het uit.

Istanbul wordt de nieuwe artistieke hoofdstad van de wereld. Met die stelling prikkelde beeldhouwer Johan Tahon half juli mijn nieuwsgierigheid. En zie, een kleine twee maand later ben ik in de stad die op de kruising tussen Oost en West ligt. Net op tijd voor de opening van de 12e Biënnale én voor de tentoonstelling van Johan Tahon.

Anders dan Venetië kent de Biënnale van Istanbul nog niet zo’n lange traditie. Daardoor heeft ze volgens kenners een minder commercieel karakter. De verwachtingen zijn minder hoog gespannen, de invulling is vrijer. Ook de ligging van Istanbul op twee continenten draagt wellicht bij tot het aparte karakter van de Biënnale. En dat kunst die zich tussen Oost en West bevindt tot boeiende resultaten kan leiden, weten we sinds het zien van ‘La route de la soie’ in Tripostal in Lille.

De 12e Biënnale van Istanbul, een initiatief van de Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV), belooft 5 groepsexpo’s en 45 solotentoonstellingen. Rode draad is het oeuvre van de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Felix Gonzalez-Torres (1957-1996), wiens werk begin 2010 in het Brusselse Wiels te zien was.

Naar zijn voorbeeld kreeg de Biënnale de titel ‘Untitled’ en worden er op voorhand geen namen van kunstenaars bekend gemaakt. Ook de keuze van de werken ligt in de lijn van het oeuvre van Gonzalez-Torres, ze zijn volgens de organisatie esthetisch vernieuwend en politiek uitgesproken. Tot slot is er extra aandacht voor de tentoonstelling als tentoonstelling. Daarom schakelde IKSV Ryue Nishizawa, die deel uitmaakt van het beroemde Japanse architectenbureau SANAA, in voor de scenografie.

Varkens tentoon

In de marge van de Biënnale opent ‘Archè’, de tentoonstelling van Johan Tahon. Na zijn passage in de Aya Irini, een Byzantijnse kerk uit de 3e eeuw in de voortuin van het Topkapipaleis, palmt de Belgische beeldhouwer dit keer de Tiled Kiosk, een 15e eeuws paviljoen net buiten het Topkapipaleis in. Zijn keramische sculpturen treden er in interactie met de oude Iznik en Seljuk keramiek.

Bij Galeri Artist, die naast Johan Tahon ook andere Belgen zoals Koen Vanmechelen, Jan Fabre en Panamarenko vertegenwoordigt, kan het publiek kennismaken met enkele getatoeëerde varkens van Wim Delvoye. Die hedendaagse kunstwerken presenteert de galerij samen met een indrukwekkende verzameling islamkunst.

Moderne kunsttempels

Met de boomende economie schoten ook moderne kunsttempels de laatste tien jaar als paddenstoelen uit de grond. In het zomernummer van Knack Weekend polsten we Johan Tahon al naar zijn tips op het vlak van hedendaagse kunst. Onder andere Istanbul Modern, dat omgeven is door galeries, Elgiz Museum of Contemporary Art, Salt Istanbul en AK Bank Sanat kwamen uit de bus.

Ook het internationaal gerenommeerde reismagazine Condé Nast Traveller wijdt in zijn oktobernummer een uitgebreid artikel aan de bloeiende kunstscène. Naast de hierboven vernoemde adressen voegen zij nog namen als het Sakip Sabanci Museum, Arter, PeraMuseum en Santralistanbul aan dat lijstje toe. Een waslijst met te ontdekken adresjes dus voor de komende dagen.

Van onze redacteur in Istanbul Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content