Belgische steden steunen kandidatuur Maastricht als Culturele Hoofdstad

In 2018 wil de Nederlandse stad Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa worden.

De Belgisch-Limburgse steden Genk, Tongeren en Beringen hebben toegezegd om de kandidatuur van Maastricht als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 te steunen. Daarbij zal vooral het culturele aanbod in de Belgische locaties worden afgestemd op het ambitieuze programma dat Maastricht zal voorstellen.

De beleidsmakers van de drie steden hebben onlangs overleg gehad met de het organisatiecomité VIA2018 dat de kandidatuur van Maastricht voorbereidt. De toenadering is logisch aangezien er op cultureel vlak al een grensoverschrijdende samenwerking bestaat. Zo is een ticket voor het Gallo-Romeins Museum in Tongeren ook goed voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Of organiseerde de cultuursite C-Mine van Genk samen met Maastricht onlangs nog het filmfestival Made in Europe.

Toch zitten de gesprekken over de concrete invulling van het engagement nog een in verkennende fase. “We zijn volop bezig met de afspraken”, aldus de Cultuurdienst van Tongeren. “We zijn zeker bereid onze culturele troeven op tafel te gooien om het dossier sterker te maken. We denken daarbij aan ons bestaand erfgoedpatrimonium, en aan de projecten die nog voor 2018 in de pijplijn zitten, zoals de archeologische museumkelder onder de basiliek. Verder zijn we ook bereid om de programmatie van cultuurcentrum De Velinx in te passen in het Maastrichtse aanbod, en willen we ook naar de ontvangst van de bezoekers een steentje bijdragen.”

Ook met Genk en Beringen zijn de contacten nog pril. Daar wil men vooral het erfgoed van de voormalige steenkoolmijnen, zoals C-Mine en Be-Mine, ter beschikking stellen. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content