10 aanraders voor Artefact Festival in Leuven

Het tiendaagse Leuvense kunstenfestival Artefact zet vanaf 13 februari cultuur, actualiteit en wetenschap centraal. Thema dit jaar is De Prehistorie van het Beeld. Ook niet te versmaden: de electronicaconcerten.

Expo: regenbogen en andere fenomenen

De paleolithische tent van Matt Gatton

Waarom is de mens kunst beginnen maken? Vergeet theorieën over religie, rituelen of verhalen als sociaal doorgeefluik. Centraal in de tentoonstelling van Artefact staat de Paleo Camera Obscura Theorie. De theorie van de Amerikaanse kunstenaar Matt Gaton luidt dat de mens in de prehistorie kunst begon te maken omdat het een voorbeeld kreeg van de natuur. Door kleine inkepingen in de grotten door de mens ontstonden natuurlijke camera obscura’s die de buitenwereld projecteerden op de muren. Gefascineerd door dit schouwspel zou de mens dit zijn beginnen natekenen. Voor deze expo wordt de theorie gelinkt aan hedendaagse kunst. Gatton presenteert ook een werk waarvoor hij een paleolithische tent bouwt die zijn theorie aantoont. Of je het nu eens bent met zijn gedachtegang of niet, het klinkt fascinerend om een bezoekje te brengen aan zijn tent in de bibliotheek in Leuven.

De expo loopt van 13 februari tot 23 februari in de Expozaal van het STUK en in De Bib Leuven.

Global Rainbow van Yvette Mattern

Het werk dat ongetwijfeld het meest in het oog zal springen is de gigantische laserinstallatie Global Rainbow van de Amerikaanse Yvette Mattern. U hoeft er niet voor naar een expositieruimte, al wat u moet doen is omhoog kijken. De lucht is het canvas van deze geïmiteerde regenboog van laserstralen. Niet enkel een schouwspel voor Leuvenaars, met wat geluk kan de regenboog tot zestig kilometer ver gezien worden. Het werk van Mattern was eerder al te bewonderen in Berlijn, Nantes, New York en Londen. Vijf dagen domineert het werk onze Belgische hemel, u heeft dus geen excuus om dit te missen.

Het werk is te bewonderen van 13 tot 17 februari.

Constructed View en Unpacked 2 van Gábor ?sz

De fotoreeks Constructed View van de Hongaarse kunstenaar Gábor ?sz toont camere obscura-projecties in nieuwe gebouwen. De buitenwereld wordt in de foto’s geprojecteerd op de wand van het gebouw. Door het geknutsel van de kunstenaar met perspectieven creëert hij een mysterieus universum. Ook Unpacked 2 bevraagt de kijker over de realiteit van wat hij ziet. Via simpele kartonnen dozen en een lichtprojectie ontstaat een uniek beeld op het oppervlak van de doos.

De expo loopt van 13 februari tot 23 februari in de Expozaal van het STUK.

Performance: lichtbronnen en het Higgs-deeltje

Higgs van Theater Adhoc

Het Higgsdeeltje kreeg dit jaar ondanks zijn postuur gigantische aandacht met de uitreiking van de Nobelprijs Fysica aan de Belg François Englert. Een performance over dit fameuze deeltje? Het klinkt bizar. Maar science meets art op dit unieke festival en dat geldt ook voor de performance van Theater Adhoc. Theatermaker Jan van den Berg probeert in zijn voorstellingen grootse wetenschappelijke ontdekkingen en theorieën bevattelijk te maken. Zijn fascinatie voor wetenschap blijkt uit de voorbereiding voor deze lecture performance. Van den Berg volgde de jarenlange zoektocht naar het Higgsdeeltje door bezoeken aan de ondergrondse deeltjesversneller en gesprekken met Peter Higgs. Dat onderzoek vertaalt hij met een knipoog naar het podium.

De performance is te zien op 18 februari en 19 februari in de Soetezaal van het STUK om half negen.

Light Solos van Ula Sickle en Yann Leguay

Ula Sickle en Yann Leguay spelen in hun choreografie met verschillende lichtbronnen en tonen op die manier een merkwaardig gekronkel van dansende silhouetten. Het lichaam en de dans worden heruitgevonden in functie van licht en hoe ons netvlies dit registreert. Door het gebruik van een stroboscoop en verschillende kleuren licht kijk je naar een bevreemdende, gefragmenteerde choreografie die een totaal nieuwe beleving geeft van naar een dansvoorstelling kijken. Daarom alleen al een aanrader.

De performance is te zien op 14 februari en 15 februari in de Soetezaal van het STUK om half negen.

Film

Cave of Forgotten Dreams

De Duitse regisseur Werner Herzog maakte met Cave of Forgotten Dreams een documentaire over Chauvet, een grot in Zuid-Frankrijk waar de oudste menselijke paleolitische schilderkunst ontdekt werd. Samen met archeologen en onderzoekers was hij en geprivilegieerd bezoeker van deze wonderlijke grot. Herzog bedwelmde het publiek met deze wonderlijke inkijk in wat hij het ‘het begin van de cinema’ noemt. De prehistorie van het beeld door de opmerkelijke cinematografische ogen van de gelauwerde Duitse filmmaker.

Nostalgia de la Luz

Nostalgia de la Luz is een documentaire van Patricio Guzmán over de sporen die dictator Pinochet in Chili achterliet. Het is een film over de parallellen tussen astronomie en archeologie en de afstand tussen de mens en hemellichamen. Guzmán wroette zich eerder al succesvol in de geschiedenis van Chili met films als The Battle of Chile waarvoor hij internationaal gelauwerd werd.

MUZIEK: onderwereld van jonge wolven uit de electroscene

Raime

Elektronische nachtdieren: verzamel u op de opening night in de Labozaal van het Stuk. Het Londense duo Raime is in town en dompelt u onder in een meeslepende, gitzwarte sfeer. Met Quarter Turns Over a Living Line maakten Joe Andrews en Tom Halstead een debuutplaat met spannende en onheilspellende post-dubstep. Met het live-geluid van strijkers, gitaar en drum en zelfgemaakte industriële geluiden en kale beats creëren ze een donker, eng en benauwend universum. Raime is de soundtrack voor feestjes in smerige undergroundkelders of voor een horrorfilm van de betere soort.

Raime speelt op 13 februari in de Labozaal van het Stuk met als opwarmer Emptyset en als afsluiter dj Nosedrip. De sets beginnen om 20 u.

Laurel Halo

Laurel Halo maakte met Chance of Rain afgelopen jaar een opmerkelijke elektronicaplaat. Haar klassieke opleiding én drang naar experiment kleuren haar songs die bol staan van nerveuze, industriële ritmes en dan weer verstillen in pianospel. Met vervormde elektronica, verknipte beats en het nodige gevoel voor jazz is de muziek van Halo weinig voorspelbaar. Haal uw futuristische en hoekige danspasjes maar al boven voor een trip op deze muziek die zowel lonkt naar industrial, techno en dance mét hier en daar een knipoog naar Laurel Halo’s klassieke achtergrond.

Laurel Halo speelt op 13 februari in de Labozaal van het Stuk samen met The Range en Vuurwerk. De sets beginnen om 19 u.

Cloud Boat

Cloud Boat wordt regelmatig in één adem genoemd met jeugdvriend James Blake. Die vergelijking is niet geheel oneerlijk. De dromerige, melancholische elektronica knipoogt vaak naar de muziek van the king of post-dubstep. Cloud Boat serveert een zalige nostalgische trip. Dat producers Tom Clarke en Sam Rickets al experimenteerde met post-rock is te horen aan de uitgekiende, filmische landschappen die ze met hun elektronica brengen. Met gitaren en trage beats en de hypnotiserende en zachte stem van Tom Clarke is Cloud Boat een soundtrack voor onder de lakens. Of in het STUK, loom en verzaligd wiegend.

Cloud Boat speelt op 23 februari in de Labozaal van het Stuk samen met Patten, Rauelsson en Inwolves. De sets beginnen om 15 u. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content