Kritiek op ‘dure’ expo van nabootsingen Chinees terracotaleger

© Belga

Er komt nogal wat kritiek op de expositie van het Chinese ‘Terracotta Army’ in de Brusselse Beurs, omdat de beelden nabootsingen zijn en de expo peperduur is. Kunsthistorica Nicole De Bisscop, medewerker van de antiekrubriek van Knack Weekend, geeft uitleg.

Kunsthistorica Nicole De Bisscop verwierf naam en faam met een reeks puike museumtentoonstellingen over antieke Chinese kunst. Door haar vele bezoeken aan het land heeft ze een netwerk aan contacten bij Chinese musea en archeologen. Bovendien werkt ze ook geregeld mee aan de antiekrubriek van Knack Weekend. Daarom vroegen we haar wat extra uitleg bij de kritiek die er momenteel komt op de tentoonstelling in het Brusselse beursgebouw.

Daar exposeert een Oostenrijkse entertainementfirma, EMS, een tentoonstelling van 150 replica’s van krijgers, paarden en wagens van het beroemde terracottaleger van de eerste keizer van China. Dit leger werd in 1974 onder de grond ontdekt en vervolgens opgegraven. Nu en dan, en dat was reeds het geval in ons land, worden authentieke beelden van dit leger in musea getoond. Maar nu gaat het om replica’s. Er is ook nogal wat kritiek op de kostprijs van deze expo, geraamd op liefst 1,7 miljoen euro, waarbij er ook 600.000 euro zou zijn uitgetrokken voor de promotie.

Verspilling

“Wat een bedragen voor zo’n expo!” aldus Nicole De Bisscop, “vooreerst wordt er eigenlijk kitsch getoond, want die beelden zijn per slot nabootsingen. Het is pretentieus om zoiets op een museale wijze te laten zien. Maar de prijs is te gek. Voor zo’n bedrag organiseer je makkelijk twee toptentoonstellingen over authentieke, oude Chinese kunst. Zij die beweren dat China niets uitleent, zijn niet op de hoogte, het land doet dit met plezier om zijn patrimonium wereldwijd bekend te maken. Met zo’n bedrag kan je bijvoorbeeld een expo organiseren van de Boeddha-beelden die in de 8ste eeuw na Christus onder de grond werden verstopt. Dat is een toppatrimonium dat quasi onbekend is. Met zo’n sommen kan je dus heel veel realiseren. Maar zo’n project met een hoog Madurodamgehalte is jammer, zeker nu er minder geld is voor cultuur.”

Ook voorstellen dat die beelden toch van veel vakmanschap getuigen, lijkt vergezocht. “Tja, het gaat toch maar om nabootsingen, dat is niets bijzonders. Bovendien begrijp ik het niet helemaal, want je kan identieke beelden via het internet kopen voor zo’n 750 euro per stuk. Maal 150, kom je aan een veel langer bedrag. De stad had ze beter zelf gekocht en kon ze dan nog eens uitlenen ook. Dat had flink wat minder gekost! Het gaat uiteraard niet om de centen alleen, maar ook om de authenticiteit. Eerder werd er al een expo over Toetanchamon georganiseerd, ook met replica’s. Dat is toch pure kitsch.”

Piet Swimberghe


De expo loopt tot 17 februari in de Beurs, Beursplein 1 te Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content