Wie krijgt de Gouden Beer?

Wim Wenders © BELGAIMAGE

Vandaag (zaterdag) wordt voor de 65ste keer de Gouden Beer uitgereikt op het Filmfestival van Berlijn. Een uitgesproken favoriet is er niet dit jaar, maar critici zijn vol lof over inzendingen uit Zuid-Amerika, Iran en Groot-Brittannië.

En elf jaar na “Gegen die Wand” van Fatih Akin hopen de Duitsers opnieuw op een triomf voor een film van eigen bodem: de thriller “Victoria” van de Duitse cineast Sebastian Schipper maakt volgens ingewijden een goede kans.

De jury van de Berlinale geldt traditioneel als onberekenbaar; in het verleden schoot regelmatig een outsider de hoofdvogel af. Dit jaar wordt de jury voorgezeten door de Amerikaanse regisseur Darren Aronofsky (“Black Swan”, “Requiem for a Dream”). Hij wordt bijgestaan door de Duitse acteur Daniel Brühl, de Franse actrice Audrey Tautou en Mad Men-bedenker Matthew Weiner.

Sterren als Nicole Kidman, Natalie Portman, James Franco, Helen Mirren, Juliette Binoche, Robert Pattinson en “Fifty Shades of Grey”-acteurs Dakota Johnson en Jamie Dornan bevolkten de afgelopen dagen de rode loper, maar een ijzersterke editie werd het deze keer niet, zo beweren critici. Er waren, naast een aantal toppers, te veel matige films in competitie, luidt het.

Politiek geëngageerd

Er waren ook een hele rist films die bepaalde universele problematieken behandelden, waardoor de Berlinale opnieuw zijn naam van politiek geëngageerd festival alle eer aandeed. Kindermisbruik door priesters, uitbuiting van vrouwen, slavernij, homoseksualiteit en de strijd voor vrije meningsuiting. Veel van die films, die ambitieus van start gaan, slepen zich vervolgens moeizaam naar het einde, klinkt het.

Twee Duitse films in competitie hielden zich goed staande: Sebastian Schipper draaide de thriller “Victoria” en hij deed dat net als Alejandro Gonzalez Inarritu met “Birdman” aan de hand van one shot-fotografie. In Variety klinkt het zo: “Mocht Luc Besson geboren zijn als de derde Dardenne-broer, dan zou het trio iets geproduceerd hebben zoals deze bedwelmende, gretige film”. In de film raakt Victoria, een jonge Spaanse vrouw die de Berlijnse nachtclubs frequenteert, betrokken in een gevaarlijke situatie.

Ook Andreas Dresens romanverfilming van Clemens Meyers “Als wir träumten” kreeg goede kritieken. De film vertelt het verhaal van vier jongeren in het Leipzig na de val van de Berlijnse muur in 1989. Er gelden nieuwe regels en de jongens dromen elk hun eigen droom.

Een andere film die goed onthaald werd, is “Eisenstein in Guanajuato” van de Britse cineast Peter Greenaway, over de legendarische (Sovjet-)Russische regisseur Sergej Eisenstein, die in 1931 tien dagen doorbrengt in de Mexicaanse stad Guanajuato. De film is een internationale coproductie, met Vlaamse inbreng van productiehuis Potemkino en steun van Screen Flanders.

Ook “Taxi”, de in het geheim in Teheran gedraaide film van de Iraanse regisseur Jafar Panahi, kreeg een positieve ontvangst, net als de Chileense prent “El Club” van Pablo Larraín, die vertelt over vier mannen die op het eerste gezicht een rustig leventje leiden in een huis aan de zee. Enkele scènes later blijkt het om priesters te gaan die geëxcommuniceerd zijn wegens kindermisbruik.

Een andere kandidaat op de Gouden Beer is “Ixcanul Volcano” van debuterend regisseur Jayro Bustamante uit Guatemala, over een 17-jarig Maya-meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan de opziener van de boerderij waar haar ouders werken. Eigenlijk zou ze liever met haar liefje naar de Verenigde Staten gaan.

Enkele grote namen kregen gemengde kritieken: Werner Herzog (“Queen of the Desert’), Terrence Malick (“Knight of Cups”) en Wim Wenders (“Every Thing Will Be Fine”) kregen een onvoldoende van de ene recensent en werden de hemel ingeschreven door de andere. Film blijft een subjectief gegeven.

Wenders was wel al zeker van een prijs: de Duitse cineast wordt onderscheiden met een Gouden Beer voor zijn hele carrière. In totaal dingen 19 films naar de oppergaai, in deze een Gouden Beer.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content