Waalse dorpje viert nieuwe ereburger Gérard Depardieu

De Franse topacteur Gérard Depardieu is de kersverse ereburger van het piepkleine Waalse dorpje Néchin, waar hij zich begin 2013 installeerde in een villa.

De Franse acteur Gérard Depardieu is de kersverse ereburger van het piepkleine Waalse plaatsje Néchin bij Estaimpuis. De beroemde acteur was er zich eerder dit jaar komen “installeren” in een villa, maar het moment was aangebroken om de blijde intrede van de gast uit het zuiden wat officiële luister bij te zetten. Zo’n tweehonderd inwoners van Néchin zijn uitgenodigd op een barbecue bij de acteur.

Thuis in Néchin

Depardieu werd tot ereburger gekroond tijdens een ceremonie in het kasteel van Bourgogne in Estaimbourg. Burgemeester Daniel Senesael had het over de grote filmloopbaan van de acteur, en verklaarde de liefde van het dorp voor de acteur. Depardieu voelt zich in Néchin naar eigen zeggen beter dan in grote steden. “Ik hou van de inwoners van Néchin voor hun glimlach.”

Depardieu heeft er een acteursloopbaan van 40 jaar op zitten. Hij draaide met de beroemdste regisseurs en de films waarin hij meespeelde werden ook steevast kassuccessen. Naast acteur is Depardieu inmiddels ook producent en zakenman. Hij staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt, en dat hij de geneugten des levens niet zomaar aan zich voorbij laat gaan.

Loopbaan

Gérard “Gégé” Depardieu werd op 27 december 1948 in Châteauroux geboren in een gezin met erg bescheiden bestaansmiddelen. Hij loopt weg van school op zijn dertiende en komt aan de kost met allerlei baantjes die zich op de rand van de legaliteit situeren. In 1965 trekt hij naar de metropool Parijs om er acteerlessen te volgen aan het Théâtre National Populaire en aan het Théâtre Edouard VII.

In 1970 maakt hij zijn debuut in de bioscoop met een klein rolletje in de film “Le cri du Cormoran le soir au-dessus des jonques” van Michel Audiard. De volgende jaren speelt Gérardf Depardieu zowel in films mee als op de toneelscène. Pas in 1974 maakt hij naam bij het brede publiek als hij naast actrice Miou-Miou en Patrick Dewaere meespeelt in de schandaalfilm “Les Valseuses” van Bertrand Blier. Hij krijgt er de prix Gérard-Philippe voor.

Midden jaren 70 maakt Depardieu furore met “1900” van Bertolucci aan de zijde van Robert De Niro (1976), “Barocco” van André Téchiné (1977), “La Femme gauchère” van Peter Handke in 1978 en “Buffet froid” (1979) van Bertrand Blier.

In de jaren 80 schittert hij in tal van dramatische en/of historische rollen in de films “Le Dernier Métro” (1980), “Le Retour de Martin Guerre” (1982)), “Danton” (1983), “Camille Claudel” (1988). We leren Depardieu vervolgens ook kennen als een komisch acteur in “La Chèvre” (1981), “Les Compères” (1983) en “Les Fugitifs” (1986).

César voor beste acteur

Ook in jaren 90 rijgt Depardieu het ene kassucces aan het andere met zijn vertolkingen van Cyrano de Bergerac (1990), Christoffel Colombus in “1492” (1992), en als mijnwerker in “Germinal” (1993). Opmerkelijk is ook de gestalte die hij – ook fysiek – geeft aan Obélix in een reeks Astérix-films.

De voorbije 15 jaar zagen we hem nog in “Vidocq” (2001), “Astérix et Obélix: Mission Cléopâtre” (2002), “36, quai des Orfèvres” (2004) en “La Môme” (2006).

Na de schouwburg en het grote doek verovert Depardieu geleidelijk aan ook het kleine scherm met onder meer “Les Misérables” (2000), “Napoléon” (2001) en “Raspoutine” (2011). Twee keer kreeg de Franse acteur de gegeerde César voor beste acteur: voor “Le Dernier Métro” (1981) en voor zijn “Cyrano de Bergerac” (1991).

Wijnliefhebber

Naast de roem die hij oogst voor zijn artistieke activiteiten is Depardieu de laatste jaren ook bekend geworden als wijnbouwer. Hij heeft wijngaarden in Frankrijk, Italië en Marokko. Hij heeft ook een eigen keten van restaurants opgezet. En volgens de laatste geruchten zou hij ook in het Belgische Doornik, niet zo heel ver van Néchin, een wijnbar willen openen. Depardieu heeft vier kinderen: Guillaume (1971-2008), Julie (1973), Roxane (1992) en Jean (2006).

Vanaf zaterdag 24 augustus mag Depardieu zich dus ereburger van het Belgische Néchin noemen. “Gégé” was eerder dit jaar al ereburger geworden van Rusland, met een officiële ontvangst door president Vladimir Poetin. De man is ook al burger van Tsjetsjenië en van de autonome Russische republiek van Mordovië. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content